Svilanović: Početak pregovora sa EU

Početak pregovora o ulasku Srbije u EU, kao i početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju za Kosovo, koji je s njim povezan, izuzetno su bitni, jer oni donose konkretne mogućnosti da se ekonomsko zaostajanje smanji, smatra generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Početak pregovora sa EU znači i početak kraja za lopove koji su sami sebe nazvali „tranzicionim dobitnicima“, ocenio je on.

– Ključni su pregovori. Od onog trenutka kada pregovori počnu, EU prestaje da bude politička parola i postaje svakodnevica državne administracije. Proces pridruživanja EU postaje proces reformisanja zemlje – istakao je Svilanović za „Danas“.

Na početku pregovora otvaramo poglavlja 23 i 24, koja se odnose na funkcionisanje pravne države i borbu protiv korupcije. Građani Srbije će konačno odahnuti.

– EU će tog trenutka postati najbolji saveznik građanima koji su se nagledali lopovluka i osećaju se nemoćnim da dignu glas protiv takozvane političke elite – poručio je Svilanović.

On je podsetio da su dve bivše jugoslovenske republike postale su članice EU, Slovenija i, evo ovih dana, Hrvatska.
– Dva njihova bivša premijera su osuđena zbog korupcije. To je direktan rezultat savezništva sa EU. Početak pregovora sa EU znači početak kraja za lopove, koji su sami sebe nazvali „tranzicionim dobitnicima“ – smatra Svilanović.

Politički napredak ka EU će, dodao je on, dovesti Srbiju u priliku da jača savezništava na širem evropskom prostoru i omogućiti da zbog svog geostrateškog položaja Srbija ostane bitna karika između severa i juga Evrope, evropskog zapada i evropskog istoka.

– Strategija Jugoistočna Evropa 2020, koju priprema Savet za regionalnu saradnju, naš je doprinos prevladavanju ekonomske krize u regionu. Osnovni cilj Strategije JIE 2020 je povećanje zaposlenosti. Bez toga nema poboljšanja uslova života građana. Vraćamo u fokus regionalne saradnje konkurentnost i razvoj, naravno, uz pridruživanje EU – istakao je Svilanović.

Najvažniji ciljevi do 2020. godine su: porast stope zaposlenosti za 12 odsto, porast međusobne trgovine u regionu za 230 odsto, porast BDP sa sadašnjih 38 na 46 odsto od proseka EU.

Cilj je i povećanje ukupnog priliva stranih direktnih ulaganja u region za 120 odsto i, konačno, 300.000 više visoko obrazovanih mladih ljudi – sa ozbiljnom šansom da se zaposle. Početak pregovora Srbije o pridruživanju Evropskoj uniji učiniće ove ciljeve dostižnim, smatra Svilanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.