Tadić: Odluka značajna, ali nismo još uvek dobili datum

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić smatra da je jučerašnja Evropskog saveta veoma značajna za Srbiju i njene građane, jer predstavlja ne samo pozitivnu ocenu onoga što je Srbija od 5. oktobra 2000. godine do sada ostvarila na putu ka članstvu u EU, već i zato što ta odluka sadrži smernice kojih bi svaka vlada trebalo da se drži u buducnosti.

„U trenutku kada Vlada Srbije medijski slavi dobijanje nepostojećeg datuma, smatram da imam i obavezu i odgovornost da iznesem ne samo svoj stav o tome u kakvoj se poziciji nalazi Srbija, kao i očigledne činjenice o jučerašnjoj odluci Saveta Evropske unije, već i da objasnim premijeru Dačiću zbog čega ovu odluku ne bih slavio mesec dana“, naveo je u saopštenju i počasni predsednik DS-a.

Tadić ističe da bi Vlada „morala da ućini ogroman napor da se u budućim zaključcima Saveta EU ne nađu izuzetno teški uslovi nemačkog Bundestaga“.
Iako je odluka Saveta EU veoma začajna i ojačava evropsku perspektivu naše zemlje, Tadić kaže da „Srbija, nažalost juče nije dobila datum za početak pregovora“.

„Javnosti se, takođe, potpuno nepotrebno medijski plasira zabluda o tome kako će EU otvoriti pregovore sa Srbijom bezuslovno, što je, naglašavam, apsolutno netačno“, piše u saopštenju iz Tadićevog kabineta.

Tadić ističe da će dobijanje datuma „svakako proslaviti“, ali tek onda kada on stvarno bude određen. „Ne bi ga trebalo slaviti mesec dana, kao što kaže Dačić, već bi trebalo odmah prionuti na rad kao što je, da podsetim i učinjeno nakon dobijanja statusa kandidata kada su odmah formirani timovi za pregovore sa EU“.
Biši predsednik kaže da je Srbija dobila status kandidata kao rezultat ispunjenih uslova, ali ni tokom ispunjavanja tih uslova, navodeći da se „Srbija nije odrekla legitimnih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji“.

„S obzirom na to da smo uspeli da ispunimo uslove i dobijemo status kandidata ne ugrožavajući nacionalne interese kojima smo se uvek vodili, imali smo razloga za slavlje“, smatra on.

Tadić kaže da ovo nije trenutak za slavlje, navodeći da „nažalost, Srbija nije dobila datum za početak pregovora i nažalost, uslediće još jedna provera implementacije postignutih sporazuma o Kosovu u decembru ove godine, kao što je jasno rekla nemačka kancelarka Angela Merkel nakon jučerašnje odluke“.

Zbog toga je, navodi on, izuzetno značajno da vlada Srbije s punom ozbiljnošću prione na posao, „kako bismo konačno započeli pregovore o budućem članstvu u EU i učinili proces evrointegracija nepovratnim i uspešnim“.

„Dakle, nažalost, još nije vreme za slavlje i moglo bi biti pogubno za evropsku budućnost Srbije da se vraća u vreme slavljenja zabluda o pobedama koje su u prošlosti kreirali i ljudi koji su danas na vlasti. Mnogo je korisnije da Vlada prione na posao da bi u decembru zaista dobili datum za početak pregovora“, zaključuje Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.