Tanja Miščević pregovarač sa EU

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Tanja Miščević pregovarač sa EU
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

nedelja, 01. sep 2013, 15:36 – 18:00

Tanja Miščević prihvatila da preuzme poziciju šefa pregovaračkog tima Srbije za pregovore o članstvu u EU. Miščevićeva je o tome razgovarala sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, koji ju je na tu funkciju predložio posle konsultacija sa premijerom Ivicom Dačićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Nekadašnja direktorka Kancelarije za evropske integracije Tanja Miščević prihvatila je da preuzme poziciju šefa pregovaračkog tima Srbije za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, saznaje RTS.

Tanja Miscevicc.png

“Razgovarali smo o tome kako proces evropskih integracija funkcioniše, kakvo je njegovo ustrojstvo, kakva su iskustva drugih, šta se procesom postiže, koji su naši ciljevi i u tome smo našli potpunu podudarnost”, rekla je Miščevićeva Tanjugu  dodala da je rado prihvatila poziciju glavnog pregovarača Srbije.

Miščević je agenciji Beta rekla da očekuje da vrlo brzo, već u utorak ili sredu, bude doneta i formalna odluka o njenom postavljenju i o formiranju pregovaračkog tima.

“Pretpostavljam da će vrlo brzo biti doneta odluka o postavljenju i o formiranju pregovaračkog tima. O tome smo danas razgovarali”, rekla je Miščevićeva o svom današnjem razgovoru u zgradi Vlade s prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

“Odmah posle polaganja zakletve novih ministara, mislim da je to naredna stvar. Posla ima puno, mora se krenuti i raditi”, rekla je Miščević.

Navela je da je potrebno napraviti strukture u timu i za njih izabrati ljude. Na pitanje da li očekuje da januara sve bude spremno za početak pregovora sa EU, rekla je da je sigurna da tehnički pregovori mogu da počnu i ranije.

Navela je da su i Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije, i osoblje koje u ministarstvima radi na tim poslovima i podgrupe, odlično uvežbani i počinju da rade na analitičkom pregledu.

“Što se administracije tiče, potpuno sam sigurna da ti pregovori odnosno taj pregled prava može da počne ne u januaru, već i pre toga”, rekla je Miščevićeva.

Vicepremijer Aleksandar Vučić je danas razgovarao u Vladi Srbije sa Miščevićevom i predložio joj da preuzme tu funkciju, nakon konsultacija koje je obavio sa predsednikom Vlade Ivicom Dačićem i predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem.

Vučić je takav predlog izneo uvažavajući stručne kvalitete Tanje Miščević i izražavajući uverenje da će posao obaviti u najboljem interesu za zemlju, navodi se u saopštenju iz kabineta vicepremijera.

Biografija Tanje Miščević

Tanja Miščević je rođena 6. avgusta 1966. u Zemunu. Diplomirala je na smeru za međunarodne odnose FPN u Beogradu, magistrirala na smeru za međunarodno pravo i organizacije 1997. a doktorat stekla 2002. godine.

Govori ruski i engleski jezik. Ima nekoliko specijalizacija, između ostalog na Univerzitetu u Bonu i na Evropskom koledžu u Brižu.

Na FPN-u je od 1995. godine, sada je u zvanju vanrednog profesora. Predavala je kao gostujući profesor na nekoliko univerziteta.

Bila je voditelj modula Međunarodne organizacije na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Crne Gore. Od 2001. godine rukovodila je Odeljenjem za evropske studije G17 Instituta u Beogradu.

Miščevićeva je 2003. i 2004. godine bila koordinator obuke administracije SCG o pitanjima EU. Od aprila 2005. do novembra 2008. godine bila je direktorka Kancelarije za evropske integracije.

Bila je i članica pregovaračkog tima Vlade Srbije za pregovore o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i vodila pregovarački tim Vlade za zaključenje Sporazuma o viznim olakšicama i Sporazuma o readmisiji između Srbije i EU.

Potpredsednica je Evropskog pokreta u Srbiji, a oko godinu i po, od aprila 2009. do novembra 2010. bila je članica i potpredsednica Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Vlada Srbije imenovala je za državnog sekretara u Ministarstvu odbrane novembra 2010. godine.

Autor je više članaka iz oblasti teorije i prakse funkcionisanja međunarodnih vladinih organizacija, institucionalne strukture EU, urednik zbornika tekstova o osnovama delovanja EU.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Prijepolje na društvenim mrežama

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING