Pozovite nas

U Briselu danas nastavak dijaloga

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Štampaj
Facebook
Email
WhatsApp
U Briselu danas nastavak dijaloga

U Briselu će danas početi nova dvodnevna runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa, a glavne teme biće policija, pravosudje, električna energija i telekomunikacije.

Kao i prošli put, beogradsku delegaciju će predvoditi savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i koordinator odbora za implementaciju Aleksandar Vulin, a u sastavu delegacije biće i ministar pravde Nikola Selaković, koji će u Brisel stići večeras.

Sa druge strane stola biće potpredsednici kosovske vlade Edita Tahiri i Hajredin Kuči uz prisustvo funkcionera i stručnjaka za pojedine oblasti, dok će Evropsku komisiju predstavljati Fernado Đentilini, direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj službi spoljnih poslova i blizak saradnik visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.
 

Kako je Tanjugu rečeno u briselskim diplomatskim krugovima, prvi deo sastanka počeće ujutru razgovorima o policiji na ekspertskom nivou, a u četvrtak će se nastaviti u punom sastavu.
 

Prošla runda dijaloga o ovim pitanjima završena je prošle nedelje uz izvestan napredak, ali bez dogovora o mnogim važnim pitanjima, za šta zvanični Beograd krivi pokušaje prištinske delegacije da nametne rešenja koja nisu u okviru sporazuma koga su 19. aprila potpisali predsednik srpske vlade Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači.
 

Kako je nedavno izjavio prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, jedan od glavnih problema je što Priština traži da se pripadnici bezbednosnih i pravosudnih organa na Kosovu odmah otpuste, a da se zatim individualno prijavljuju na konkurs koji bi raspisala kosovska vlada.
 

Aprilski sporazum, medjutim, predvidja direktnu integraciju ovih struktura u bezbednosni i pravosudni sistem, bez praznog hoda izmedju raspuštanja starih i formiranja novih struktura.
 

Kada je reč o telekomunikacijama, Tanjug iz izvora bliskih srpskom pregovaračkom timu saznaje da je načelno dogovoreno da Kosovo dobije medjunarodni pozivni broj (383 ili 384), ali nije dogovoreno da li da taj broj bude registrovan posebno (kao što traži Priština) ili kao jedan od pozivnih brojeva za Srbiju, na čemu insistira Beograd.

Spor postoji i oko mobilnih operatera za područje obuhvaćeno Zajednicom srpskih opština (ZSO), a jedno od retkih rešenih pitanja odnosi se na razmenu oficira za vezu izmedju Beograda i Prištine.
 

Dejan Pavićević, koji će 17. juna preuzeti dužnost oficira za vezu u Prištini izjavio je da taj posao neće podrazumevati diplomatski status i da će se prostorije za rad nalaziti u zgradama misija EU u Beogradu i Prištini.
 

Očekuje se da današnja sesija, koja će se odvijati paralelno po radnim grupama na više nivoa bude izuzetno intenzivna, ne samo zbog velikog broja složenih tema, nego i zbog rokova dogovorenih na poslednjem briselskom susretu Dačića i Tačija.
 

Prema akcionom planu koji je tada parafiran, pitanja struje i telekomunikacija trebalo bi rešiti već polovinom juna, kao i obaviti mnoge tehničke pripreme za formiranje ZSO.

NE PROPUSTITE

MARKETING
MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Dešavanja u gradu

16 апр
Tue 18:00
Dom Kulture, Prijepolje

BABA JAGA – SINH

Prijepolje na društvenim mrežama

Grad Prijepolje

Poslovni vodič

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×