U Briselu danas nastavak dijaloga

U Briselu danas nastavak dijaloga

U Briselu će danas početi nova dvodnevna runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa, a glavne teme biće policija, pravosudje, električna energija i telekomunikacije.

Kao i prošli put, beogradsku delegaciju će predvoditi savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i koordinator odbora za implementaciju Aleksandar Vulin, a u sastavu delegacije biće i ministar pravde Nikola Selaković, koji će u Brisel stići večeras.

Sa druge strane stola biće potpredsednici kosovske vlade Edita Tahiri i Hajredin Kuči uz prisustvo funkcionera i stručnjaka za pojedine oblasti, dok će Evropsku komisiju predstavljati Fernado Đentilini, direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj službi spoljnih poslova i blizak saradnik visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.
 

Kako je Tanjugu rečeno u briselskim diplomatskim krugovima, prvi deo sastanka počeće ujutru razgovorima o policiji na ekspertskom nivou, a u četvrtak će se nastaviti u punom sastavu.
 

Prošla runda dijaloga o ovim pitanjima završena je prošle nedelje uz izvestan napredak, ali bez dogovora o mnogim važnim pitanjima, za šta zvanični Beograd krivi pokušaje prištinske delegacije da nametne rešenja koja nisu u okviru sporazuma koga su 19. aprila potpisali predsednik srpske vlade Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači.
 

Kako je nedavno izjavio prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, jedan od glavnih problema je što Priština traži da se pripadnici bezbednosnih i pravosudnih organa na Kosovu odmah otpuste, a da se zatim individualno prijavljuju na konkurs koji bi raspisala kosovska vlada.
 

Aprilski sporazum, medjutim, predvidja direktnu integraciju ovih struktura u bezbednosni i pravosudni sistem, bez praznog hoda izmedju raspuštanja starih i formiranja novih struktura.
 

Kada je reč o telekomunikacijama, Tanjug iz izvora bliskih srpskom pregovaračkom timu saznaje da je načelno dogovoreno da Kosovo dobije medjunarodni pozivni broj (383 ili 384), ali nije dogovoreno da li da taj broj bude registrovan posebno (kao što traži Priština) ili kao jedan od pozivnih brojeva za Srbiju, na čemu insistira Beograd.

Spor postoji i oko mobilnih operatera za područje obuhvaćeno Zajednicom srpskih opština (ZSO), a jedno od retkih rešenih pitanja odnosi se na razmenu oficira za vezu izmedju Beograda i Prištine.
 

Dejan Pavićević, koji će 17. juna preuzeti dužnost oficira za vezu u Prištini izjavio je da taj posao neće podrazumevati diplomatski status i da će se prostorije za rad nalaziti u zgradama misija EU u Beogradu i Prištini.
 

Očekuje se da današnja sesija, koja će se odvijati paralelno po radnim grupama na više nivoa bude izuzetno intenzivna, ne samo zbog velikog broja složenih tema, nego i zbog rokova dogovorenih na poslednjem briselskom susretu Dačića i Tačija.
 

Prema akcionom planu koji je tada parafiran, pitanja struje i telekomunikacija trebalo bi rešiti već polovinom juna, kao i obaviti mnoge tehničke pripreme za formiranje ZSO.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.