U Briselu nastavak dijaloga o primeni sporazuma

U Briselu se danas nastavlja nova runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine o primeni briselskog sporazuma, u kojoj su glavne teme policija, pravosuđe, električna energija i telekomunikacije. Učesnici jučerašnjeg sastanka, na kojem se razgovaralo o policiji i pravosuđu, nisu davali izjave.

U Briselu će danas biti reči i o ostalim temama vezanim za sprovođenje sporazuma koji su 19. aprila parafirali predsednik srpske vlade Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači, a razgovaraće se i o struji i telekomunikacijama. Kao i prošli put, beogradsku delegaciju predvode savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i koordinator odbora za implementaciju Aleksandar Vulin, a u sastavu delegacije je i ministar pravde Nikola Selaković.

 

Sa druge strane stola su potpredsednici kosovske vlade Edita Tahiri i Hajredin Kuči uz prisustvo funkcionera i stručnjaka za pojedine oblasti, dok Evropsku komisiju predstavlja Fernado Djentilini, direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj službi spoljnih poslova i blizak saradnik visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

 

Očekuje se da ova runda, koja se odvija paralelno po radnim grupama na više nivoa bude izuzetno intenzivna, ne samo zbog velikog broja složenih tema, nego i zbog rokova dogovorenih na poslednjem briselskom susretu Dačića i Tačija. Prema akcionom planu koji je tada parafiran, pitanja struje i telekomunikacija trebalo bi rešiti već polovinom juna, kao i obaviti mnoge tehničke pripreme za formiranje Zajednice srpskih opština.

 

Prošle nedelje je dijalog na ove teme okončan uz izvestan napredak, ali bez dogovora o mnogim važnim pitanjima, za šta zvanični Beograd krivi pokušaje prištinske delegacije da nametne rešenja koja izlaze iz okvira sporazuma. Kako je nedavno izjavio prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, jedan od glavnih problema je što Priština traži da se srpski bezbednosni i pravosudni organi na Kosovu odmah raspuste, a da njihovi službenici zatim individualno prijave na konkurs koji bi raspisala kosovska vlada. Aprilski sporazum, međutim, predviđa direktnu integraciju ovih struktura u bezbednosni i pravosudni sistem, bez praznog hoda između raspuštanja starih i formiranja novih struktura.

 

Jedno od retkih rešenih pitanja odnosi se na razmenu oficira za vezu između Beograda i Prištine. Dejan Pavićević će 17. juna preuzeti dužnost oficira za vezu u Prištini, a kako je rekao ranije za „Blic“, taj posao neće podrazumevati diplomatski status i prostorije za rad nalaziće se u zgradama misija EU u Beogradu i Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.