Učinili smo sve što je od nas zahtevano

utorak, 11. jun 2013, 16:53 – 17:18

Zatražiću od premijera Italije Enrika Lete da pomogne Srbiji u evropskoj
integraciji, rekao vicepremijer Aleksandar Vučić, uoči posete Rimu. Učinili smo sve što je od nas zahtevano po pitanju Kosova, borimo se protiv korupcije i radimo na reformama kako bismo popravili ekonomsku situaciju, kaže Vučić i dodaje da ako to nije dovoljno da dobijemo datum, onda neko iz Brisela treba da dođe i objasni
srpskom narodu zašto je to tako.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je da će glavne teme njegove sutrašnje posete Rimu biti dalje jačanje inače odličnih ekonomskih odnosa Italije i Srbije, podrška procesu evropskih integracija Srbije i jačanje saradnje u oblasti odbrane.

Aleksandar-Vucic Ansa.jpg

„Srbija i Italija imaju odlične odnose, ali mi želimo da ih dodatno unapredimo. Sve su brojnije italijanske investicije (u Srbiji), ali želimo da ih bude još vise“, rekao je Vučić u intervjuu agenciji Ansa, uoči posete Rimu gde treba da doputuje večeras.

Vučić će tokom jednodnevne posete Rimu sutra razgovarati sa italijanskim premijerom Enrikom Letom i ministrom odbrane Mariom Maurom.

„Zatražiću od premijera Enrika Lete da pomogne Srbiji u evropskoj integraciji. Očekujemo da krajem juna na samitu EU dobijemo datum početka pristupnih pregovora“, rekao je Vučić, ukazujući da je to pitanje direktno povezano sa ekonomskom saradnjom.

Vučić je podsetio na važnu ulogu koju je Italija, a posebno bivši šef diplomatije Franko Fratini, imala u ukidanju viza za građane Srbije, kao i u dobijanju statusa zemlje kandidata.

„Učinili smo sve što je od nas zahtevano po pitanju Kosova, borimo se protiv korupcije i radimo na reformama kako bismo popravili ekonomsku situaciju u zemlji. Ako sve to nije dovoljno da dobijemo datum, u redu, ali onda neko iz Brisela treba da dođe i objasni srpskom narodu zašto je to tako“, rekao je Vučić.

On je rekao da bi dobijanjem datuma za početak pregovora s EU „moglo da se investitorima pokaže da je Srbija na dobrom putu ka Uniji i da neće biti povratka unazad“.

„Zahvaljujući Fijatu, ali i brojnim drugim, malim i velikim italijanskim preduzećima – poput Benetona, Kalcedonije, uskoro i Geoksa – Srbija izvozi u Italiju više nego u Nemačku“, rekao je Vučić koji će se sutra u Rimu sastati i sa grupom italijanskih preduzetnika.

Vučić je kazao da se očekuje da će značajan broj italijanskih firmi, koje sada rade u drugim zemljama, doći i u Srbiju jer ona garantuje „veoma stabilne i povoljne uslove poslovanja, počevši od olakšanih birokratskih procedura do skraćenog roka za dobijanje dozvola“.

Još jedna važna tema razgovora u Rimu biće saradnja dve zemlje u oblasti vojske i odbrane. „Mi želimo da ojačamo tu saradnju. Imamo odlične odnose kako na bilateralnom planu, tako i u okviru programa NATO Partnerstvo za mir“, kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.