Udovički: Problem neefikasnost, a ne viškovi

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Udovički: Problem neefikasnost, a ne viškovi
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

četvrtak, 15. maj 2014, 18:04 – 18:31

Brojanje zaposlenih u javnom sektoru i dalje traje, što je jako dobar simbol problema koji imamo, kaže za “NIN” ministarka državne uprave Kori Udovički. Ocenila je da viškova ima, ali da nije problem u viškovima nego u neefikasnosti.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički konstatuje za NIN “da ne znamo gde naša država završava, a gde počinje privatni sektor”, zato što imamo mnogo neodređenih institucija i vlasništva i očito nismo završili tranziciju u tom pogledu, prenosi Tanjug.

Kori Udovicki.jpg

Udovički navodi i da je problem što država krije informacije od same sebe, pa jedan deo uprave ne da podatke drugom delu, i niko zapravo nema pravi registar svih organizacija i institucija koje čine državu.

“Sada ne samo da nismo u stanju da vidimo ko je sve stvarno zaposlen, nego i koliko ko zarađuje i po kom osnovu”, rekla je Udovički i dodala da je broj zaposlenih u javnom sektoru oko 750.000, a kada bismo uključili i sva javna preduzeća, cifra prelazi 800.000 ljudi.

Procene viškova se još rade, kaže Udovički i dodaje da očekuje da će do kraja godine znati više.

“Sigurno je da viškova ima, ali nije suština u viškovima već u neefikasnosti. Nisam ušla u Vladu da bih otpuštala ljude, nego zato što mislim da je Srbiji neophodna država koja je u stanju da podiže produktivnost svih građana, a trenutno je koči”, podvukla je Udovički u razgovoru za NIN i ocenila da najviše viška zaposlenih u javnom sektoru ima u javnim službama i na lokalnom nivou.

Komentarišući kritike uvođenja platnih razreda, za koje se kaže da vode ka uravnilovkama, što će naterati najbolje da odu, Udovički tvrdi da uravnilovke neće biti.

“Želimo jasan i logičan sistem. To ne znači da ćemo napraviti platni razred u koji ćete da uklopite tek tako jednog lekara, policajca i sudiju. Platni razredi će značiti da za isti posao u jednoj sredini dobijate istu zaradu”, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, nema logike da vozač u nekoj agenciji bude tri do pet puta više plaćen od vozača u državnoj administraciji.

“Cilj je pravednija raspodela, koja nagrađuje rezultate i odgovornost i sistem koji možemo da platimo. Taj sistem nikako ne može biti skuplji od sistema koji imamo sad”, ističe Udovički uz opasku da je cilj da platni razredi stupe na snagu od januara 2015. godine.

Upitana da li i dalje smatra da uz smanjenje plata za deset odsto moraju biti smanjene i penzije, kaže da će ova vlada učiniti sve da do toga ne dođe i ocenjuje da će to u najvećoj meri zavisiti od brzine oporavka naše privrede, ali i sve vidljivijeg oporavka u EU.

Potrebno je vreme za rezultate 

Udovički je poručila da je za prve merljive rezultate rada ove vlade, u smislu ozbiljnijeg privrednog rasta, potrebno bar dve-tri godine, a toliko je potrebno i da bi građani osetili boljitak.

“Verujem da će ljudima biti lakše kad vide da se radi, da smo pošteniji prema samima sebi i da smo počeli da uvodimo red”, rekla je ona.

Govoreći o nedavnom sastanku premijera Aleksandra Vučića sa 200 privrednika, Udovički je rekla da je taj dijalog neophodan, jer ljudi kojih se nešto tiče najbolje znaju detalje kako to treba da se uradi.

Prema njenim rečima, subvencije za kamate na bankarske kredite su potrebne dok se dubljim reformama ne spusti cena kapitala, jer ne može se srpska privreda oporavljati sa ovako visokim kamatama.

Druge subvencije za podsticanje investicija, kaže ona, biće bitno sužene, eliminisaće se proizvoljnost, postojaće jasni kriterijumi u kojim slučajevima se daju i biće oročene. One će, prema njenim rečima, potrajati dok ne napravimo pravi privredni ambijent, dovoljan da investitorima kažemo “pogledajte koliko smo dobri, ne moramo da vam damo za to nikakav podsticaj”.

Tri ključna cilja 

Udovički je poručila da vidi tri ključna cilja za naredni četvorogodišnji period. Prvi je, kako kaže, da budemo u stanju da stvorimo veću predvidljivost državnih politika.

“Ne može biti da kada se promeni neki ministar, da se odjednom promene sve ideje u sektoru”, objasnila je ministarka.

Drugi cilj je, kako navodi, da javna uprava postane efikasnija i sposobnija da sprovede brojne usvojene zakone, strategije. Treći cilj je, navodi, da u državi promenimo shvatanje odnosa prema privredi.

“Mi i dalje imamo službenika čiji je glavni posao da ne prekrši propis, a ne da izvrši neki zadatak – a najsigurniji način da ne prekrši propis je da stavi odluku u fioku. Zato sam odlučna da uvedemo pravilo da je ćutanje administracije odobravanje, uz jasno definisanje izuzetaka, ali da to ne bi postalo mrtvo slovo na papiru, potrebne su temeljne pripreme”, izričita je Udovički.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave je ocenila da ekspertske vlade nisu idealne, ali je situacija teška i zahteva takve ministre.

“Ušla sam u Vladu sa uverenjem da je sada poslednji čas da Srbija promeni pravac u kome ide i da izbegne bankrot. Ne bih sebi lako oprostila da nije učinila sve što može u ovakvoj situaciji”, istakla je Udovički.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING