"Uvaženi napori Srbije kod kuće i u regionu"

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

sreda, 08. okt 2014, 23:00 – 23:42

Nadam se da ćemo uskoro završiti proces skrininga i početi otvaranje pregovaračkih poglavlja, rekao je za RTS odlazeći komesar za proširenje EU Štefan File. Ocena poslednjih godinu dana u izveštaju je objektivna i veoma pozitivna za Srbiju, uvažava napore preduzete kod kuće i u regionu, kaže File.

Štefan File je, u svom poslednjem intervjuu za RTS u svojstvu komesara za proširenje EU, rekao da je Srbija u poslednjih 12 meseci donela neke važne mere u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije.

“Srbija je tek otvorila pregovore i niko nije očekivao da će završiti ceo zahtevni posao pre nego što je uopšte otvorila poglavlja 23 i 24. Sada je najvažnije dosadašnji dobar rad prevesti u ambiciozni akcioni plan za ova poglavlja”, rekao je File.

Kako kaže, premijerima i ministrima uvek govori da je potrebno osigurati da mere iz akcionog plana donesu konkretne promene u životu, ne u nekoj dalekoj budućnosti nego već danas.

Naveo je da je došlo do određenog pogoršanja u oblasti medijskih sloboda, ali da usvajanje medijskih zakona daje prostora za napredak u ovoj oblasti.

“Važno je imati u vidu da, iako situacija daje povoda za zabrinutost, medijska slika u Srbiji je ipak neuporedivo bolja ako je posmatramo u kontekstu stanja medijskih sloboda u ostatku regiona”, kaže File, koji je u Briselu predstavio Izveštaj o napretku Srbije ka EU.

Iako ne poziva Srbiju da se pridruži sankcijama protiv Rusije, Izveštaj Evropske komisije ocenjuje da je usklađenost spoljne politike Srbije i EU značajno opala u prošloj godini.

“Taj trend treba da bude preokrenut. Prva prilika da se tako nešto uradi biće kada otvorimo poglavlje 31, koje se upravo bavi ovom temom. Mi verujemo da to poglavlje treba da u pregovorima bude otvoreno što pre, kako bi u intenzivnijoj komunikaciji između partnera došlo do što većeg postepenog usaglašavanja. Pravilo kaže da puna usaglašenost treba da bude postignuta danom ulaska Srbije u EU – ali trend treba da bude pozitivan”, rekao je odlazeći komesar EU.

Ističe da predstojeća poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji ne treba da brine bilo koga u Evropi. Srbija je, dodaje, već više puta jasno demonstrirala svoju evropsku orijentaciju da bi ona bila ugrožena ili promenjena zbog jedne posete.

“Što se tiče otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, zemljama članicama sam rekao da poglavlja 23, 24 i 35 treba da budu otvorena među prvima, ali ne obavezno prva. Zemlje kandidate treba posmatrati u odnosu na njihove potrebe i zasluge. Ako zasluge idu u prilog otvaranja nekog drugog poglavlja, pre ova tri najvažnija, ne vidim zašto to ne bi bilo učinjeno”, naglasio je komesar.

Štefan File kaže da je optimista i veruje da će uskoro, na početku mandata njegovog naslednika Johanesa Hana, biti održana prva Međuvladina konferencija na kojoj će biti otvoreno prvo pregovaračko poglavlje.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING