Vigor Majić: Sve koči državni aparat

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Vigor Majić: Sve koči državni   aparat
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Uvek sam bio optimista. Mislim da jedino neko istinski glup može ignorisati činjenicu da je Petnica pozitivan srpski brend, da je prepoznata u svetu i da nekoliko desetina hiljada mladih zna da je to što se u Petnici radi dobro, kaže za „Blic” Vigor Majić, direktor Petnice, koja je zbog nedostatka novca paralisana.

Petnica, poznata kao naš najveći rasadnik genijalaca, već godinama je državi poslednja rupa na svirali. U nju se ulaže sporadično i nedovoljno. Nažalost, ona u tome nije usamljen slučaj. Naši naučnici nemaju osnovna sredstva za rad, škole nemaju opremljene laboratorije, fakulteti kubure sa grejanjem i strujom, a političari neprekidno ponavljaju ista obećanja, ostavljajući naš obrazovni sistem teško bolesnim.

– Naš obrazovni sistem pati od mnogo čega. Poslednjih blizu 25 godina je zapostavljen i drastično osiromašen. Škole su nekada bile važne i cenjene ustanove, a danas su postale puko sredstvo partijskih manipulacija. No, najvažnije je da od kada postoji školstvo u Srbiji nikada nismo sproveli nijednu ozbiljnu i celovitu reformu koja zadire u samu organizaciju i metode nastave. Škole nam funkcionišu po modelu iz XVII veka – krut raspored klupa, gledanje u potiljak, svaki učenik je zakucan u svoj razred, odeljenje, smer, strogo je propisan nastavni program, udžbenici. Na sve to još je nagomilana ogromna, uglavnom potpuno nepotrebna, administracija. Dakle, naš sistem je bolesno anahroničan i to ga čini neefikasnim i neatraktivnim.

Da li je u Srbiji škola potrošnja ili ulaganje?

– Šta god pričali, većina domaćih političara od početka devedesetih godina duboko i iskreno veruje da je obrazovanje nametnuta obaveza i potrošnja. To najviše govori o njihovom ličnom odnosu prema obrazovanju, da ne komentarišem dalje. Možda zvuči kao lamentiranje, ali pogledajte kako izgledaju škole koje su se u Srbiji gradile pre sto godina – to su velelepni objekti sa skulpturama, monumentalnim holovima i stepeništima, kompletno opremljenim kabinetima. Na njima se nije štedelo i postojalo je široko rasprostranjeno uverenje da je to ključ razvoja zemlje. Danas je veoma teško nekog u biti lošeg đaka koji ima moć i vlast ubediti da je škola važna.

Da li su vas zbog stavova obrazovne vlasti kritikovale?

– Često.

Dobili ste prošle godine Sretenjski orden. Da li biste ga menjali za stabilno finansiranje Petnice?

– Mi taj orden nismo tražili i, kada smo čuli da smo predloženi, tražili smo da se to odloži i da se prvo reši minimalno stabilno finansiranje. Taj orden je glupost u najčistijem obliku, jer nije posledica uspostavljenog sistema vrednosti. Nama stoji u sefu u banci i na kraj pameti nam nije da se njime hvalimo. Ja sam, štaviše, prilično ponosan što Petnica nije dobila nijednu drugu izvikanu ali definitivno ispolitizovanu državnu ili javnu nagradu. Mi još uvek štrčimo u ovom sistemu, ali verujemo da je to dobro.

Da li promena ministra obrazovanja menja nešto?

– To ćemo tek videti. Prethodni ministar je naočigled javnosti otišao kao nesposoban i neodgovoran, delom i zato što je oko sebe okupio osobe sumnjivih kvaliteta i sposobnosti. Možda će to biti poruka raznim drugim ministrima, ne samo u prosveti, da je to vrlo ozbiljan i odgovoran posao, a ne nagrada ili počasna titula za iskazanu partijsku ili ne znam kakvu već lojalnost.

Izbori stalno vise u vazduhu, političari mnogo pričaju a malo rade. Gde vidite zemlju za pet godina?

– Vidim je još više uvučenu u Evropu gde, inače fizički, a delom i kulturno pripada. No, ne bih se složio sa generalizacijom da političari malo rade. Ima ih koji zapinju i trude se da nešto korisno i urade. Mnogo je važnije, a često zapostavljeno pitanje koliko je državni administrativni aparat stvarno zainteresovan za promene i koliko je spreman da tome doprinese. Lično mislim da se tu nalazi najveća kočnica za razvoj zemlje. Imamo ogroman, spor, nemotivisan i, dobrim delom nestručan i nesposoban aparat gde je najveći broj zaposlenih u poslednjih dvadesetak godina došao preko veza zato što jednostavno nisu bili sposobni da sami sebi stvore ili nađu posao. Oni žive u stalnom strahu da neko ne otkrije kolika su smetnja, pa zato se aktivno trude da sve procese uspore i iskomplikuju.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING