Pozovite nas

Vlasi neće da se izjasne kao Rumuni

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Štampaj
Facebook
Email
WhatsApp
Vlasi neće da se izjasne kao Rumuni

Želja Bukurešta da se Vlasi u Srbiji izjašnjavaju kao Rumuni i odbijanje Beograda da uskrati Vlasima status nacionalne manjine, godinama opterećuje odnose Beograda i Bukurešta. Ipak, status vlaške i rumunske nacionalne manjine u Srbiji neće biti prepreka Srbiji tokom pretpristupnih pregovora sa EU, kažu za “Blic” izvori iz zvaničnog Bukurešta.

– Svi naši susreti u poslednjih godinu dana sa vrhom rumunske države govore da nikakvih problema niti ucenjivanja neće biti sa rumunske strane. Pitanje Rumuna u Srbiji je predmet bilateralnih razgovora – kaže za “Blic” Ivan Mrkić, šef srpske diplomatije.

I pored izjave Trajana Baseskua, predsednika Rumunije, da Srbiji treba još koraka da bude demokratska, iz zvaničnog Bukurešta za “Blic” kažu da nema govora o tome da će Rumuni stopirati Beograd na putu ka EU. Iz vrha rumunskih vlasti navode da je Basesku govorio o pravima Rumuna u regionu, pa je u tom kontekstu pomenuo i Srbiju.
 

– Srbija ne treba da se plaši da će joj Rumunija biti prepreka na putu ka EU, to nije bila namera predsednikove izjave, o tome nema ni govora. U našim odnosima ima manjih poteškoća, ali su veće one sa Mađarskom – naveo je visoki zvaničnik.

On dodaje da se Basesku u Bukureštu sretao sa delegacijama iz Timočke krajine.
 

– Kada dođu u Rumuniju traže novac i pomoć, a Basesku im poručuje da Bukurešt ne može da im pomogne ako se izjašnjavaju kao Vlasi, već samo kao Rumuni – objašnjava ovaj rumunski zvaničnik.
 

Za Sinišu Čelojevića, predsednika Vlaške demokratske stranke i člana Nacionalnog saveta Vlaha, problem između Srbije i Rumunije u pogledu Timočke krajine ne postoji.
 

– Mi smo Vlasi, naš maternji jezik je vlaški i naša otadžbina je Srbija, ne može se staviti znak jednakosti između Vlaha i Rumuna zato što mi starosedeoci na ovim prostorima i tu smo već više od 2.000 godina, a entitet Rumuna je nastao pre 150 godina formiranjem države Rumunije – smatra Čelojević i dodaje da problem prave rumunska vlada, kao i nevladine organizacije i partije iz Srbije čiji pripadnici ovde kažu da su Vlasi, a tamo Rumuni.
 

Međutim, za Predraga Balaševića, predsednika Vlaške demokratske stranke Srbije, problem u Timočkoj krajini postoji i ogleda se na polju medija, obrazovanja i bogosluženja.

– Mi smatramo da Vlasi govore dva narečja rumunskog jezika i tu se ne slažemo sa stavom Nacionalnog saveta Vlaha koji govori da je vlaški jezik poseban. Mislim da na to odgovor treba da daju relevantne institucije, a ne predstavnici Nacionalnog saveta Vlaha – kaže Balašević.
 

Marčel Dragan, sekretar Nacionalnog saveta Rumuna, Baseskuovu izjavu shvata kao apel na složnost i solidarnost pripadnika rumunske nacionalne manjine na celoj teritoriji Srbije i prestanak međusobnih optuživanja, ali kao i apel Srbiji da obrati mnogo veću pažnju na prava rumunske nacionalne manjine u Timočkoj krajini.
 

– Srbija ima jako dobre manjinske zakone, neke čak i iznad evropskih standarda, ali je problem to što se ne primenjuju. Recimo, od 38 mesta sa rumunskim življem u Vojvodini, svega je u dve trećine ispisan naziv mesta na rumunskom – kaže Dragan.

NE PROPUSTITE

MARKETING
MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Dešavanja u gradu

16 апр
Tue 18:00
Dom Kulture, Prijepolje

BABA JAGA – SINH

Prijepolje na društvenim mrežama

Grad Prijepolje

Poslovni vodič

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×