Vučić: Istorijski preokret, karta u jednom pravcu za EU

Srbija je današnjim Vidovdanom preokrenula tok svoje moderne istorije i odlukom o otvaranju pregovora
o članstvu u EU platila kartu u jednom pravcu za januarski voz ka EU, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

„Ništa nismo prodali, izdali i ničega se nismo odrekli. Nema zaokreta, nema vraćanja, nema odustajanja. Nikada više nećemo biti izolovani i umorni, razapeti između severa i juga, istoka i zapada“, rekao je Vučić na svečanoj sednici Vlade Srbije u Kruševcu.

 

Vučić je istakao da će današnji Vidovdan ostati u istoriji upisan kao dan kada je Srbija otvorila pregovore za članstvo u EU, i upozorio sve političare, funkcionere i privrednike da prave reforme i napori tek počinju.

 

„Ima pregovora, teškoća i znoja, ali prvi put možemo da kažemo da neće biti krvi. Jedno doba odlazi u istoriju, Srbija više nije troma i pospana država koju nosi mešavina snova, istorije i događaja bez mogućnosti i volje da na našu sudbinu utičemo“, rekao je Vučić.

 

Potpredsednik Vlade je naveo da je Evropa dobrim delom održala reč i proglasila Srbiju za partnera i istakao da će će Srbija, ako ne bude nečije zle volje, biti priznati evropski partner.

 

„Nemamo razloga za veliko slavlje, ali imamo razloga za zadovoljstvo. Razbijene su sve stare predrasude o Srbiji u prah i pepeo. Ovaj posao nije mali, ali nije dovoljan ako ne završimo i ne sprovedemo reforme i modernizaciju i obezbedimo bolji život za naše građane“, rekao je Vučić.

 

Vučić je zahvalio predsedniku i premijeru Srbije Tomislavu Nikoliću i Ivici Dačiću za napore koje su uložili da bi Srbija počela pregovore sa EU, i prijateljima Srbije u Evropi koji su se zalagali za bezuslovni datum, a posebno je izrazio zahvalnost građanima Srbije, bez čije podrške ništa ne bi bilo moguće.

 

Vučić je istakao da dobijanje januarskog pregovaračkog starta diplomski ispit Vlade.

 

„Nije to ni cilindar iz kojeg ćemo izvući dovoljno velikog zeca da se svi najedemo pečenja. To je samo evropska verifikacija naše politike. Januar je prevod rečenice ‘građani Srbije, dobro ste radili'“, rekao je Vučić.

 

Potpredsednik Vlade je istakao da je danas konačno osvanuo jedan Vidovdan koji ne označava početak rata, borbu za opstanak ili nesreću.

 

„Na Vidovdan smo slavili naše herojstvo, ali i najveće poraze, otpočinjanje svetskih ratova u kojima smo gubili trećinu muškog stanovništva, na Vidovdan smo slavili i odvođenje naših državnika iz zemlje, na Vidovdan nikada nismo slavili nešto čime bi generacije mogle da se ponose“, rekao je Vučić.

 

„Evropski centri moći, sve i da su hteli, nisu mogli da zaobiđu, bez posledica po svoju kredibilnost, naše rezultate. Srbija je danas centar stabilnosti i izvoznik stabilnosti u regionu“, rekao je Vučić.

 

Vučić je naveo da je januarski početak pregovora manje od onoga što je očekivao i najavljivao, ali je više od onoga što je bilo koja vlada učinila u poslednih 25 godina.

 

„Moja je lična odgovornost ili naša, a ne moja ili naša krivica, jeste što je odluka EU ovako apotekarski dozirana, jer sadrži višak priznanja za postignuto, a manjak onoliko srdačne dobrodošlice koja bi bila oličena u jesenjem bezuslovnom datumu. Apotekarska doza nije samo rezultat predubeđenja o Srbiji, nego i negativno iskustvo Evrope koje su primljene u članstvo bez dovršenih unutrašnjih reformi“, rekao je Vučić.

 

Vučić je istakao da tek slede teški ispiti koje će nacija položiti, ali će pasti mnogi pojedinci, među kojima i oni iz Vlade Srbije.

 

Najavio je nastavak snažne borbe protiv korupcije, reformu pravosuđa, kao i sveobuhvatne reforme u drugim oblastima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.