Vučić: Mala i efikasna vlada 27. aprila

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Vučić: Mala i efikasna vlada 27. aprila
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

ponedeljak, 14. apr 2014, 16:00 – 23:20

Srbija će 27. aprila dobiti malu i efikasnu vladu sa 17 članova, kaže Aleksandar Vučić posle skoro tri sata sednice Predsedništva Srpske napredne stranke. U vladi SVM i verovatno Ivica Dačić, navodi lider naprednjaka, dodajući da se tehnički razgovori nastavljaju.

Predsedništvo SNS-a je odlučilo da ta stranka uđe u koaliciju sa Savezom vojvođanskih Mađara i dalo “odrešene ruke” Aleksandru Vučiću da nastavi razgovore o sastavu nove vlade sa drugim političkim partijama.

Tema Predsedništva SNS-a danas je bio i izbor gradonačelnika Beograda, a to je i razlog zašto nisu saopštena imena ministara iz redova naprednjaka u novoj vladi, rekao je Aleksandar Vučić.

“Izneo sam Predsedništvu dileme u vezi s izborom gradonačelnika, to je bila tema ove sednice i to je razlog zašto nisam mogao da kažem ko su sve ministri iz SNS-a”, rekao je lider naprednjaka.

Vučić je ranije rekao da su najozbiljniji kandidati za gradonačelnika Siniša Mali i Nikola Selaković.

Nakon sednice Predsedništva, Vučić je objasnio da SVM neće imati u vladi ministarsko mesto, ali je verovatno da će u vladi biti lider SPS-a Ivica Dačić, javlja Tanjug.

Na pitanje da li će Dačić biti jedini u vladi iz SPS-a, odgovorio je da će nastaviti tehničke razgovore, da je dobro razumeo njegove ideje i da se nada da će lider socijalista prihvatiti ono što mu ponudi.

“Ivica Dačić više voli da priča u medijima, pod tuđim imenom, nego bilo ko drugi, tako da ja sve pročitam sutradan šta mu je neko bilo kad rekao. Ali, zato je valjda toliko uspešan političar – uvek prvo razmisli šta će izaći u novinama i to mu je važnije nego bilo šta drugo. Što sa mnom nije slučaj, tako da me ne interesuje šta objavljuju, niti će novine sastavljati vladu”, naveo je Vučić.

Uz napomenu da je Boris Tadić izjavio da ne želi da bude u vladi u kojoj je Dačić, Vučić je rekao da će on doneti odluku koju će predložiti Glavnom odboru.

“Neću nikoga da teram da uđe u vladu”, naglasio je Vučić i dodao da ga ne interesuju razmimoilaženja, nego da želi da vlada radi kao tim.

Na pitanje kako je moguća koalicija sa Tadićem za kojeg je ranije rekao da je upropastio zemlju, Vučić je naveo da nam je sada potrebna neka vrsta vlade nacionalnog spasa.

Upitan da li će pregovarati i sa liderom Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadom Čankom o ulasku u novu vladu, on je kazao da Čanak u dosadašnjim razgovorima nije pokazao želju da bude njen deo.

U vladi će, kako je rekao, biti od pet do sedam vanstranačkih ličnosti, a on očekuje i da će u njoj biti Kori Udovički mada nije precizirao u kom resoru.

Na konferenciji za novinare bili su prisutni svi potpredsednici stranke – Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Nikola Selaković, Igor Mirović i Goran Knežević i Bratislav Gašić, a na pitanje da li su to ljudi koji će biti ministri Vučić je rekao da nisu, dodajući “nisu svi” i ne želeći da otkrije ko će od njih biti u njegovom kabinetu.

Predsednistvo SNS.jpg

“Biće drugačija struktura vlade, ona neće funkcionisati kao feud”, poručio je Vučić, navodeći da javna preduzeća neće potpadati pod ministarstva već će postojati posebno telo koje će kontrolisati njihov rad.

Vučić je rekao i da neće rukovoditi nijednim od resora, budući da će biti premijer.

Lider naprednjaka je podvukao da će posao oko izbora vlade biti obavljen najkasnije do 27. aprila i da će vlada biti najmanja po broju članova.

“Srbija će imati malu, modernu i efikasnu vladu”, rekao je Vučić, precizirajući da će ona imati i najmanji broj članova od uspostavljanja višestranačja, odnosno imaće 17 članova.

Prema njegovim rečima, ove nedelje biće završen posao oko verifikacije mandata u parlamentu, 23. aprila biće nastavljena sednica izborom predsednika Skupštine Srbije, a posle toga biće usvojen Zakon o vladi i ministarstvima.

Nakon što se završi i rasprava o amandmanima na taj zakon, biće izabrana nova vlada i položena zakletva.

Ekspoze vlade, koji će izneti u Skupštini Srbije, biće, naglasio je, precizan i u njemu će prvi put biti predstavljeni kompletan plan i program, kao i vizija daljeg razvoja Srbije. 

Vučić je dodao i da će SNS prihvatiti da neko od opozicionih poslanika bude predsednik Skupštine Srbije u prvoj godini ukoliko se postigne dogovor da bude rotacije predsednika parlamenta na godinu dana.

Lider SNS-a je naveo da će jedan od prvih zadataka nove vlade biti rebalans budžeta i naglasio da će do juna biti postignut dogovor o aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Ponovio je da će solidarni porez biti ukinut, ali je naveo da će se oporezivati funkcioneri kako bi na taj način i oni pokazali odgovornost. Kao mere štednje, Vučić je najavio i ukidanje dnevnica funkcionerima za odlazak na Kosovo i smanjenje dnevnica za putovanje u inostranstvo.

Srpska napredna stranka održaće sutra sednicu Glavnog odbora na kojoj će lider naprednjaka i budući premijer izneti predlog koncepcije i sastava vlade koju će voditi.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING