Vučić: Ne dam novac za novi državni avion

„Ne, u ovom trenutku nemamo ni pravo ni novac da kupujemo avion, a ako hoćete, i ne dam pare“, rekao je Vučić novinarima upitan da li se razmišljalo o kupovini novog aviona za potrebe državnih zvaničnika.

Vučić je rekao da će država o tome moći da razmišlja kad budu povećane plate u javnom sektoru i penzije, ističući da bi takav avion koštao oko milijardu dinara, prenosi Tanjug.

„Mi tu milijardu dinara nemamo, ako avion radi, radi, ako ne radi, naći ćemo neki drugi način da putujemo“, rekao je Vučić tokom posete Koceljevi gde je otvorio novoizgrađeni most.

Rekao je da je prioritet države da ojača vojsku, kako bi se piloti, koji treba da štite građane, osećali bezbedno i da je to važnije od toga kako će državni vrh putovati.

„Suočavamo se sa tim da, šta god uradite, nije dobro. Da kupimo novi avion, zar ne biste rekli: ‘Kupujete avion za vas dok narodu smanjujete plate'“, rekao je Vučić.

Međutim, Vučić je rekao da se nada da će lovačka avijacija uskoro imati najveći broj ispravnih aviona u poslednjim godinama, te da će broj ispravnih i novih helikoptera za policiju biti značajno povećan.

Podsetivši da je vlada odlučila da se uloži u kupovinu dva helikoptera za Vojsku, on je rekao da će se za pomoć obratiti i šeiku Muhamedu.

„Ne kažem, niti imam garancije, da ćemo da dobijemo to, ali ću ga zamoliti da nam pomogne u nabavci ili da nam pokloni jedan ili dva policijska helikoptera, što bi bilo od izuzetnog značaja“, rekao je Vučić.

„Presuda protiv Tačija na snazi“

Povodom najava da će kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači doći u Beograd, Aleksandar Vučić je izjavio da presuda protiv Tačija nije ukinuta i da će se država Srbija ponašati u skladu s tim.

Odgovarajući na pitanje novinara, Vučić je rekao da njega niko iz Brisela nije zvao da interveniše u vezi sa eventualnom posetom Tačija Beogradu, upitavši novinara kako uopšte zamišlja da bi to izgledalo da neko njega iz Brisela pozove i zatraži da uradi nešto što je protivno zakonima Srbije.

„Pa, ako on o tome odlučuje, ako će on sa njim da dođe, u našoj zemlji postoje zakoni. Kakvo je to licemerje nekih ljudi“, zapitao se Vučić, podsetivši da presudu protiv Tonija Blera nije ukinuo on već da je to učinjeno još 2001. godine u vreme vlasti DS-a i DSS-a.

U tom smislu, ponovio je, „presudu Tačiju nismo ukinuli, pa pošto nije ukinuta, Srbija će se tako i ponašati, u skladu sa zakonom“.

„Razgovori s Ramom i Mustafom biće teški“

Komentarišući izjavu albanskog premijera Edija Rame, koji je u intervjuu
Skaj njuz Arabiji ponovio da će se Albanija i Kosovo ujediniti, Vučić je izjavio da nema nameru da komentariše provokacije albanskih političara, jer je za Srbiju važno da bude stub stabilnosti, te da će uvek imati racionalan i odgovoran pristup i čuvati nacionalni ponos i dostojanstvo.

„Od mene nećete da čujete loše reči o njima, herojske izjave za unutrašnju upotrebu, već racionalni pristup“, rekao je Vučić.

Dodao je da će razgovori sa albanskim predstavnicima, i Ramom i kosovskim premijerom Isom Mustafom, biti teški, ali da je njihov posao da razgovaraju i da dolaze do rešenja.

„Naš posao je da gradimo puteve i mostove, a ne da ih rušimo, i Srbija će to nastaviti da čini, ali će umeti da sačuva svoju zemlju, teritoriju, nacionalni ponos i dostojanstvo“, rekao je Vučić.

Pred Vladom i pred njim je, naveo je, veoma teška nedelja u kojoj će, između ostalog, razgovarati sa premijerima pet balkanskih zemalja, predstavnicima EU, kao i kosovskim premijerom Isom Mustafom.

„Do kraja godine građani će osetiti boljitak“

Premijer Vučić uveren je da će građani pre kraja godine osetiti boljitak, koji će biti izražen i kroz povećanje plata i penzija.

„Od onoga što sam rekao ne odustajem“, poručio je premijer i dodao da je još pet meseci potrebno pratiti fiskalna kretanja kako bi se precizno utvrdilo u kojoj meri je moguće vraćanje plata i penzija.

Komentarišući kako će MMF oceniti sprovođenje aranžmana, Vučić je rekao da MMF nema na čemu da zameri u pogledu fiskalnog deficita, jer su ostvareni rezultati u prvom kvartalu mnogo bolji nego što se očekivalo.

Rekao je i da prvi dani aprila pokazuju „preticanja“ u pozitivnom smislu u odnosu na isti mesec protekle godine i ukazao da su i dalje svi pokazatelji u budžetu bolji nego lane, a kao primer naveo bolju naplatu PDV-a i niže rashode.

Upitan kada će biti raspisani pokrajinski izbori, Vučić kaže da to nije pitanje za njega, nego za druge nadležne organe, ali je dodao da se ti izbori približavaju.

„Ušli smo ili ulazimo u izbornu godinu, da li će izbori biti dva ili tri meseca pre ili kasnije, to je svejedno, ali mislim da će ljudi u Vojvodini znati da izaberu svoju budućnost“, rekao je Vučić.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.