Vučić: Ne potpisujemo, nastavljamo pregovore

ponedeljak, 08. apr 2013, 07:30 – 12:28

Lider SNS-a Aleksandar Vučić rekao da će ta stranka Vladi predložiti da zatraži hitan nastavak pregovora. „Ne potpisujemo, ali nastavljamo pregovore“, rekao je Vučić, navodeći da ne očekuje negativne reakcije EU, SAD i Nemačke.

aleksandar-vucic-1356896622-247457

12.20 – Vučić je rekao i da ne veruje da je kosovski premijer Hašim Tači ozbiljno mislio kada je ukazao na mogućnost pogoršanja situacije na terenu u slučaju izostanka sporazuma, dodajući da uveren da svi u svetu razumeju insistiranje na bezbednosnim garancijama za Srbe na Kosovu.

11.37 – Srbija čeka odgovor od Brisela da li će biti nastavka pregovora, rekao je Vučić posle sastanka sa potpredsednikom Vlade i ministrom pravde Crne Gore Duškom Markovićem.

11.32 – Sednica Vlade Srbije na kojoj će biti formulisan odgovor visokoj predstavnici EU za bezbednost i spoljnu politiku Ketrin Ešton će biti održana u 17 časova, rekao Vučić.

09.49 – Srbija ne može da prihvati dodavanje opština severnom Kosovu, rekao je Vučić.

09.41 – Lično sam veoma razočaran ponudom EU… Ali, da li to znači da treba da zatvorimo vrata ka EU? Ova stranka to neće uraditi, rekao je Vučić.

09.35 – Predložićemo vladi da zatraži hitan nastavak dijaloga, jer smatramo da odugovlačenje, taktiziranje i gubljenje vremena ne predstavlja ništa dobro, rekao je lider SNS-a Aleksandar Vučić. „Ne potpisujemo, ali nastavljamo pregovore“, rekao je Vučić.

09.19 – Završena sednica Predsedništva SNS-a u sedištu stranke.

08.08 – Počela sednica Predsedništva SNS-a, posle koje će biti poznat stav o ponudi Brisela.

Srpska napredna stranka predložiće Vladi Srbije da zatraži hitan nastavak dijaloga sa Prištinom, rekao je lider te stranke i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić izjavio je da SNS poštuje ustavom zagarantovanu autonomiju Vojvodine i Ustav Srbije i da nikome neće dozvoliti da se „igra separatističkih igara“.

„Malo je problema Srbiji pa je sada bilo potrebno da bez ikakvog razloga i ikakvog povoda, valjda zato što nije po njihovoj volji neki direktor negde izabran, pokušavaju da kreiraju krizu i na severu Srbije“ rekao je Vučić nakon sednice predsedništva stranke.

Vučić je dodao da je interesantno da to šta građani misle većina medija pokušava da sakrije i naveo da je na lokalnim izborima u Kovinu SNS ubedljivo pobedila.

„Nećemo naneti štetu srpskim nacionalnim interesima, niti ćemo voditi Srbiju u propast. Razgovori se moraju nastaviti“, rekao je Vučić posle sednice Predsedništva SNS-a, navodeći da je „razočaran ponudom EU“.

„Predložićemo vladi da zatraži hitan nastavak dijaloga, jer smatramo da odugovlačenje, taktiziranje i gubljenje vremena ne predstavlja ništa dobro, rekao je lider SNS-a Aleksandar Vučić.

„Ne potpisujemo, ali nastavljamo pregovore“, rekao je Vučić, dodajući da očekuje nastavak dijaloga, možda ne u istom formatu kao do sada, već u sličnom, ali nije odgovorio na pitanje da li će on biti član buduće delegacije.

Lider SNS rekao je da ne očekuje negativno reagovanje Brisela, Vašingtona ili Berlina na odluku Beograda da ne potpiše sporazum i dodao da, umesto toga, očekuje njihovu hitnu reakciju na zahtev da se pregovori nastave.

Srbija, rekao je, ne može da prihvati dodavanje opština na četiri srpske, za koje prištinska strana kaže da ne može da ih prizna zbog svoje administracije, ali je, primetio je Vučić, mogla da ih prizna kada je u pitanju sporazum o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima.

„Beograd nije dobio odgovor na pitanje o prisustvu bezbednosnih snaga, niti jasne odgovore po pitanju obrazovanja, zdravstva i pravosuđa“, rekao je Vučić i dodao da Beograd traži apelacioni sud za Kosovsku Mitrovicu.

On je ponovio da papir ne postoji, a da postoji „onih osam tačaka, kod kojih se Beograd nije složio oko dve, a da su posle toga usmeno počeli da izlažu nešto“, za šta ne isključuje da su to albanski stavovi.

„Otkud znam, pretpostavljam da su uzeli albanski stav, a da li je četiri (srpke opštine) plus tri (albanske) ili plus jedna (albanska), sve jedno je dok nije nula, a o tome vi nas vertovatno obavestili“, kazao je Vučić.

„Nadam se nastavku razgovora“, rekao je lider SNS-a i zapitao da li su na Zapadu svesni da to nije lako ni izgovoriti.

Upitan za stav povodom izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića da bi dijalog ukoliko se vodi „o odnosima Srbije i Kosova“ trebalo da pređe pod okrilje UN, Vučić je rekao „da bi bilo lepo, ali da nije siguran da je to realno“.

Vučić je ocenio da će i vlada podržati predlog SNS da se sporazum ne potpiše u utorak, da se nastavi dijalog i da zatraži dodatne garancije za Srbe, i dodao da će podrška biti jedinstvena.

„Kad budemo mislili da nešto treba da se potpiše, ja ću da izađem pred vas i kažem zašto nešto treba da se potpiše“, rekao je Vučić.

Upitan da li je moguće da se ponovi situacija iz 2007. godine i da se praktično onemogući nastavak dijaloga, Vučić je rekao da je gotovo uveren da će razgovori biti nastavljeni.

On je dodao da je lično veoma razočaran ponudom EU, toliko da to ne može ni da opiše, ali da to ne sme da znači zatvaranje vrata Evropskoj uniji.

„Šta hoćete – da ne razgovoramo ni sa kim? Nema problema, neka to radi neko drugi, ali prvo mora da nas pobedi na izborima. Ova stranka neće da vodi Srbiju u propast i u prošlost. Ako možemo da nađemo rešenje – dobro, ako ne – neka je vodi neko drugi“, poručio je lider naprednjaka.

Vučić je rekao i da pronalaženje rešenja za Kosovo i Metohiju nema veze sa dobijanjem datuma za početak pregovora, već sa modernizacijom Srbije i napretkom.

„Nije važno koji mesec. Datum će dati ili neće dati u junu, ali će nam ga dati u septembru, decembru… Nije to pitanje, već jesmo li ili nismo spremni zaista da se dogovaramo“, rekao je Vučić.

Lider naprednjaka je poručio da je SNS spremna, kao stranka sa daleko najvećom podrškom građana, da preuzme odgovornost i da neće učestvovati u vođenju zemlje u izolaciju.

„Hoćemo da nastavimo pregovore i razgovore, to moramo jer ne postoji drugo rešenje. Čuo sam mišljenja da treba sačekati još šest meseci ili dve godine, pa da u Srbiji bude, ali ja pitam da li nam je pre dve godine bilo bolje. Mi želimo da idemo napred, da preuzmemo rizik“, naveo je Vučić.

On je naglasio i da se Srbiji ne taktizira i da ne čeka da prodje još godinu dana, iako često sluša, kako je rekao, te glupe zahteve. „Beograd se nada da može da dobije nešto više“, zaključio je Vučić.

Vanredna sednica Vlade Srbije, posle koje bi trebao da bude poznat odgovor Srbije na predloge Brisela, će biti održana u 17 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.