Vučić: Nužne mere za smanjenje deficita

nedelja, 15. sep 2013, 23:35 – 23:55

Najkasnije za dve nedelje biće predstavljen program smanjenja fiskalnog deficita, najavio vicepremijer Aleksandar Vučić i ocenio da su te mere nužne jer su i ekonomija i čitav sistem „u poodmakloj fazi raka“. Vučić očekuje dolazak japanskih kompanija „Takata“ i „Mijazake“, kao i da će se završiti ugovor sa „Mubadalom“.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije za dve nedelje biti predstavljen program smanjenja fiskalnog deficita i ocenio da su te mere nužne jer su i ekonomija i čitav sistem „u poodmakloj fazi raka“.

Aleksandar Vucic.jpg

Vučić je za Blic rekao da je do sada dogovoreno sedam od devet mera za smanjenje fiskalnog deficita, ali nije želeo da ih iznese, ističući da će to uraditi ministar finansija Lazar Krstić.

„Za mere koje ćemo doneti, imaćemo podršku stručne javnosti, Međunarodnog monetarnog fonda i drugih međunarodnih institucija, ali sasvim sigurno ne i većine građana. I pored toga uveren sam da radimo dobru i lekovitu stvar za zemlje“, kazao je Vučić i dodao da se „rak ne leči ‘andolom’ „.

Prvi potpredsednik Vlade je rekao da će se raditi na izmenama propisa o radu, penzionog sistema, zakona o planiranju i izgradnji.

„Još tražimo način da rasteretimo rad, a istovremeno ne opteretimo građane i njihovu imovinu“, rekao je Vučić.

Vicepremijer je kazao da ideja o uvođenju ekstraporeza „nikome nije ni bliska, ni laka“, ali je naveo i da bi solidarni porez obuhvatio samo javni sektor i to samo deo natprosečnih primanja, izrazivši nadu da ta mera neće morati da se donese.

PDV ostaje isti 

Vučić je rekao da će stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) ostati 20 procenata.

On naveo i da očekuje da „Mercedes“, nakon ugovora sa „Ikarbusom“, uđe i u FAP, kao i da očekuje dolazak japanskih kompanija „Takata“ i „Mijazake“, kao i da će se završiti pravljenje ugovora sa „Mubadalom“.

Po njegovim rečima, subvencije stranim investitorima za otvaranje radnih mesta će ostati i da nije realno da se ta praksa prekine, jer se takav način privlačenja ulagača primenjuje i u zemljama regiona.

Vučić je naglasio i da do kraja godine očekuje realizaciju kredita, vrednog dve do tri milijarde evra, koji bi Ujedinjeni Arapski Emirati dali Srbiji na 20 do 30 godina sa kamatnom stopom nižom od 2,5 odsto godišnje.

Govoreći o izborima u Beogradu, on je naveo da će promena biti, ali da još ne zna da li će izbori biti raspisani ovog ili narednih meseci.

Na pitanje da li će biti održana Parad ponosa, on je rekao da je „poslednji u lancu koji o tome odlučuje“.

„Kod mene ne postoji nimalo homofobije i mislim da svako ima pravo na slobodu govora, okupljanja. Ipak, mi se rukovodimo i bezbednosnim procenama i u skladu s time ćemo doneti odluku“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.