Malinarima obećano mineralno djubrivo i sadni materijal

Пријепоље – Удружење пољопривредних произвођача Лимска долина, које окупља малинаре из Прибоја, Пријепоља и Нове Вароши одржало је скупштину удружења на којој су упознали чланове са детаљима састанка одржаног у петак у Влади Србије, где је постигнут начелан договор да се пољопривредним произвођачима помогне кроз доделу бесповратне помоћи у минералном ђубриву и садном материјалу домаћинствима која су претрпела штету услед временских непогода на својим засадима.

И док се засади малине налазе још увек у стању мировања, пољопривредни произвођачи у жељи да поправе свој положај и изборе се за што бољу цену за овогодишњи род своје активности са имања преусмерили су ка Влади Србије. На иницијативу председника општине Прибој Лазара Рвовића у Влади Србије је одржан састанак пољопривредних произвођача и ресорног министра Бранислава Недимовића где је постигнут начелан договор да се због штете претрпљене услед елементарних непогода произвођачима помогне кроз поделу минералног ђубрива и садног материјала.

– Обећано нам је да ћемо добити минерално ђубриво због суше која је прошлог лета погодила наш крај. За један хектар засада предвиђено је да се добије 400 килограма ђубрива, међутим та количина није још увек извесна, јер ће у наредном периоду свој званичан став тек дати министарство пољопривреде. Такође речено нам је да ће се у наредном периоду радити на заштити географског порекла малине и да би она требала да носи назив “Лимска малина” – каже председник Удружења пољопривредних произвођача Лимска долина Санел Диздаревић.

На састанку је било речи и о формирању откупне цене за ову годину, ипак ту за малинаре није било лепих вести, јер би цена могла да буде далеко нижа од прошлогодишње.

– Све индиције указују на то да ће откупна цена бити на нивоу од прошле године или чак и ниже – поручује председник скупштине Удружења пољопривредних произвођача Лимска долина Владан Попадић.

Постојање више удружења малинара у западној Србији која делују у различитим правцима и стреме ка одређеним личним интересима, негативно утуче да произвођаче и уноси забуну међу њима. Последњи пример за то је кажу и упис за поделу минералног ђубрива и садног материјала који је недавно кренуо у Ужицу и околним градовима, где се произвођачи доводе у заблуду и узима им се новац, док се спискови праве без икаквог критеријума.

– Јуче смо ми и локална самоуправа имали проблем и настао је цео карамбол због спискова које су почели да праве из Асоцијалције малинара. Цели дан били су ангажовани људи по месним канцеларијама да праве спискове за расподелу минералног ђубрива, где су се помињале цифре од 900 килограма по једном хектру засада.Ттражили су сетвену структуру и потврду о регистрацији газдинства и наплаћивали таксу од 400 динара. Локална самоуправа са овим нема никакве везе нити то има министарство пољопривреде. Неко је намерно доводио произвођаче у заблуду и узимао новац за то – тврди испред Удружења пољопривредних произвођача Ужице Милија Лазић.

Поред чланова удружења Лимска долина скупштини су присуствовали и гости из Ужица, Ариља, Косјерића и Ивањице.

ПП Медиа / Глас западне Србије

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.