Ljubiša Miodragović

Ljubiša Miodragović (Prijepolje, 1913 — okolina Prijepolja, 20. oktobar 1941), student ekonomije, jedan od organizatora NOB-a u Sandžaku i narodni heroj Jugoslavije.

Ljubiša Miodragović
Ljubiša Miodragović
Datum rođenja1913.
Mesto rođenjaPrijepolje
Kraljevina Srbija
Datum smrti20. oktobar 1941. (27/28 god.)
Mesto smrtiokolina Prijepolja
Srbija
Profesijastudent ekonomije
Član KPJ odpre rata
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba
Narodni heroj od21. decembra 1951.
Ljubiša Miodragović

Biografija

Rođen je 1913. godine u Prijepolju. Posle završene osnovne škole i gimnazije u Prijepolju, upisao se na Trgovačku akademiju u Beogradu, a potom je prešao na Ekonomski fakultet u Zagrebu. Na fakultetu je aktivno radio u studenstskom pokretu. Posle jedne policijske provale, 1937. godine, Ljubiša je da ne bi bio uhapšen, ilegalno prešao granicu i jedno vreme živeo u Austriji i Čehoslovačkoj.

Po povratku u Jugoslaviju, aktivno je radio u stvaranju i organizovanju radničkog i omladinskog pokreta u Prijepolju i Sandžaku. Zajedno sa još nekoliko komunista formirao je 1939. godine partijsku organizaciju u Prijepolju. Tada je izabran za sekretara Mesnog komiteta KPJ za Prijepolje, a kasnije i za člana Pokrajinskog komiteta KPJ za Sandžak.

Aprila 1941. godine, na poziv Komunističke partije Jugoslavije, dobrovoljno se prijavio u vojsku. Posle kapitulacije kraljevske vojske, izbegao je zarobljavanje i vratio se kući sa puškomitraljezom. Bio je jedan od organizatora ustanka i prvih ustaničkih akcija u Prijepolju i okolini. Pod njegovim rukovodstvom stvorene su prve partizanske čete, razoružano nekoliko žanadrmerijskih stanica i organizovano prikupljanje oružja, hrane, i drugog materijala. U jesen 1941. godine, izdan je Italijanima, koji su njega i grupu partizana, 20. oktobra, opkolili i uništili u blizini Prijepolja. Njegova supruga Đina Vrbica, bila je takođe učesnica NOR-a i proglašena je za narodnog heroja.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine FNR Jugoslavije 182/51 21. decembra 1951, proglašen je za narodnog heroja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.