Ljubiša Miodragović

Ljubiša Miodragović (Prijepolje, 1913 — okolina Prijepolja, 20. oktobar 1941), student ekonomije, jedan od organizatora NOB-a u Sandžaku i narodni heroj Jugoslavije.

Ljubiša Miodragović
Ljubiša Miodragović
Datum rođenja1913.
Mesto rođenjaPrijepolje
Kraljevina Srbija
Datum smrti20. oktobar 1941. (27/28 god.)
Mesto smrtiokolina Prijepolja
Srbija
Profesijastudent ekonomije
Član KPJ odpre rata
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba
Narodni heroj od21. decembra 1951.
Ljubiša Miodragović

Biografija

Rođen je 1913. godine u Prijepolju. Posle završene osnovne škole i gimnazije u Prijepolju, upisao se na Trgovačku akademiju u Beogradu, a potom je prešao na Ekonomski fakultet u Zagrebu. Na fakultetu je aktivno radio u studenstskom pokretu. Posle jedne policijske provale, 1937. godine, Ljubiša je da ne bi bio uhapšen, ilegalno prešao granicu i jedno vreme živeo u Austriji i Čehoslovačkoj.

Po povratku u Jugoslaviju, aktivno je radio u stvaranju i organizovanju radničkog i omladinskog pokreta u Prijepolju i Sandžaku. Zajedno sa još nekoliko komunista formirao je 1939. godine partijsku organizaciju u Prijepolju. Tada je izabran za sekretara Mesnog komiteta KPJ za Prijepolje, a kasnije i za člana Pokrajinskog komiteta KPJ za Sandžak.

Aprila 1941. godine, na poziv Komunističke partije Jugoslavije, dobrovoljno se prijavio u vojsku. Posle kapitulacije kraljevske vojske, izbegao je zarobljavanje i vratio se kući sa puškomitraljezom. Bio je jedan od organizatora ustanka i prvih ustaničkih akcija u Prijepolju i okolini. Pod njegovim rukovodstvom stvorene su prve partizanske čete, razoružano nekoliko žanadrmerijskih stanica i organizovano prikupljanje oružja, hrane, i drugog materijala. U jesen 1941. godine, izdan je Italijanima, koji su njega i grupu partizana, 20. oktobra, opkolili i uništili u blizini Prijepolja. Njegova supruga Đina Vrbica, bila je takođe učesnica NOR-a i proglašena je za narodnog heroja.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine FNR Jugoslavije 182/51 21. decembra 1951, proglašen je za narodnog heroja.

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Prethodni Vučić danas sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.