Obeležavanje Kurban-bajrama

Prema kalendaru Islamske zajednice, prvi dan Kurban-bajrama ove godine je u četvrtak, 24. septembra. Ovaj, inače najveći muslimanski praznik, čije su glavne odlike  okupljanje, solidarnost  i druženje, zove  se još zove i hadžijski bajram, (za vernike koji odlaze u Hadž), poseban je po prinošenju žrtve.


Običaji su svuda gde se slavi slični jer su određeni   kodeksom  ponašanja muslimana.

9097676677_87155b0fa0_o

Ujutru se  oko 40 minuta posle izlaska sunca klanja bajram-namaz  koji je važan  za sve odrasle i punoletne  muškarace. Posle toga se ide na mezare, (groblja),  da se obiđu i posete mezari familije i najbližih , kao i onih koji su iz bilo kog razloga značajni u životima vernika.
Nakon posete mezarima , tradicionalno se idi kući na porodično okupljanje. Postavlja se sofra a najmlađi dobijaju poklone.

Kurban_627_344Nakon  toga se ide na klanje kurbana, žrtvenog ovna. Obično se kurbani kolju prvi dan, a drugi i treći dele. Deca obilaze  komšije i njima podele jednu trećinu kurbana, kao i prijateljima i poznanicima, dok se druga trećina kurbana deli siromašnima, isto najčešće komšijama.
Muslimani za Kurban-bajram imaju obavezu da se sete beskućnika ili onih koji nemaju priliku svakoga dana da pojedu meso. Jedna trećina mesa pripada onome ko je klao kurban, iako se po učenju islama i ta trećina može podijeliti drugima.

www.priboj033.com

Related Posts

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.