Prijepoljska biblioteka lider po posetama

Prijepoljska biblioteka lider po posetama

AUTOR: I. HADŽAGIĆ DURAKOVIĆ

Prijepolje – Na sastanku direktora biblioteka Zlatiborskog okruga, održanom u Prijepolju, razmatran je rad ovih ustanova tokom prošle godine i analizirani programi i planovi za tekuću godinu.

Konstatovano je da je nivo razvoja opštinskih biblioteka ovog okruga prilično različit i da zavisi od brojnih faktora, među kojima su i naba

vna politika, aktuelnost fondova, stručno usavršavanje kadrova ali je sve bitnija i tehnička opremljenost, digitalizacija, elektronizacija katalogizacije.

Broj korisnika varira od biblioteke do biblioteke i kreće se između 400 i 600 koliko ih ima u Sjenici, Priboju i Novoj Varoši, do 3000 (Arilje, Požega i Čajetina) dok više od 5000 korisnika imaju samo Užice i Prijepolje, što je izuzetan podatak za prijepoljsku biblioteku.

Ih-Biblioteke_ocp_w380_h300

– Sa 5.252 upisana člana, odnosno 13,13 odsto ukupnog broja stanovnika opštine Prijepolje, Matična biblioteka ‘Vuk Karadžić’ premašuje odredbu standarda koja predviđa da je potrebno da javna biblioteka upiše najmanje 10 odsto stanovništva na području koje opslužuje. Standardima određena relacija između broja stanovnika i broja knjiga iznosi od 3 do 1,5 knjiga po stanovniku. Sa 2,13 knjiga po standardu, fond knjiga kojim naša biblioteka raspolaže nalazi se iznad donje granice ovog standarda, rekla je Nermina Duran, direktorka Matične biblioteke ‘Vuk Karadžić’.

Tokom prošle godine pozajmljeno je 113.592 jedinice bibliotečke građe i kada se ovaj broj uporedi sa raspoloživim fondom od 85.895 jedinica, dobija se jedan od najznačajnijih parametara za procenu efikasnosti biblioteke, a to je obrt knjižnog fonda, koji iznosi 1,32 ( na državnom nivou taj prosek je 0,54).

Da je prijepoljska biblioteka za ugled i ogled među bibliotekama ne samo ovog okruga, već i šire, govori i podatak vezan za nabavku knjiga. Većina biblioteka svoj fond obnavlja u najvećoj meri zahvaljujući otkupu Ministarstva za kulturu. Izuzetak su Prijepolje, Užice, Požega i Čajetina. Prijepoljska biblioteka je tokom 2012. godine nabavila čak 4.221 jedinicu bibliotečke građe. I dok su svoj fond u prošloj godini zahvaljujući otkupu, biblioteke obnovile skromno (Sjenica sa manje od 1000 naslova, Nova Varoš, Priboj i Arilje do 1500) Užice i Prijepolje su obogatili bibliotečki fond sa preko 4000 novih naslova.

Međutim, ono što je fascinantno je činjenica da Biblioteka u Prijepolju prednjači sa brojem poseta u Zlatiborskom okrugu i u 2012. godini taj broj bio je 150.769. Nije ni to sve, kada je reč o izuzetnim rezultatima ove ustanove. Još od 2008. godine prijepoljska Biblioteka je povezana u jedinstven bibliotečko-informacioni sistem, pa je već od 2009. godine počela da formira sopstveni elektronski katalog koji je dostupan putem interneta. Kompletan fond Dečjeg odeljenja, brodarevske mesne biblioteke i Infobusa unet je u lokalnu bazu i testiranje ovog načina pozajmica odvija se jedino u Prijepoplju i Užicu, odnosno krajem prošle godine uveden je i elektronski sistem evidencije pozajmljene građe, a novina su i moderno dizajnirane elektronske članske karte. Zbog prelaska na novi način zaduživanja građe, stare članske karte biće tokom 2013. godine zamenjene novim karticama sa bar-kodom koje su prilagođene savremenom načinu poslovanja.

Kliknite ovde da biste pročitali vest u celini na sajtu danas.rs »

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.