-2 °c
Prijepolje
-2 ° Суб
-7 ° Нед
-7 ° Пон
-4 ° Уто
-5 ° Сре
субота, 31 јула, 2021

Geografski položaj

Prijepolje preseca dolina Lima pravcem jugoistok – severozapad, sa kojom se povezuje veci broj manjih reka. Na dodiru reka Lima i Mileševke, sa njihove desne strane, na prostorima recnih terasa i aluvijalnih ravni razvilo se staro Prijepolje. Prijepolje i njegova okolina su aktivno povezani sa susednim mestima Crne Gore i Srbije.

Juzno od Prijepolja, dolinom Lima put ide prema Bijelom Polju, udaljenom oko 55 km i dalje Mojkovcu, Kolašinu, Podgorici i Baru, a severno od Prijepolja prema Bistrici udaljenoj 10 km, gde se put racva u dva smera, jedan prema Novoj Varoši udaljenoj od Prijepolja oko 27 km i drugi prema Priboju udaljenom oko 30 km, koji dalje preko planine Zlatibor ide prema Uzicu, Pozegi, Kosjericu, Valjevu, Beogradu i drugim mestima.

Zapadno od Prijepolja put vodi dolinom Seljašnice preko planinske visoravni Jabuke prema Pljevljima udaljenim oko 30 km, a istocno od Prijepolja dolinom Mileševke i planine Jadovnik prema Sjenici, udaljenoj oko 30 km i dalje prema Novom Pazaru, Prištini i Skoplju.

Prijepolje se smestilo na dodiru maritimnih i kontinentalnih vazdušnih masa. Od mora je vazdušnom linijom udaljeno 140 km, a od Panonske nizije 160 km. Medjutim, izmedju Jadranskog mora i Panonske nizije isprecili su se visoki planinski venci cija visina mestimicno prelazi i preko 2500 m. Oni sprecavaju dublje prodiranje kontinentalnih i maritimnih uticaja na prostoru prijepoljskog kraja. Stoga se Prijepolje moze ubrajati u gradove sa umerenom – kontinentalnom klimom koja je znatno modifikovana reljefnim uticajem. Središnja godišna temperatura je oko 9,3°C. Srednje najnize temperature vazduha su u januaru oko -2,8°C, dok su srednje najviše u julu sa oko 19,1°C.

Srednja godišnja kolicina atmosferskih padavina u Prijepolju iznosi oko 789,5 mm/m² površine. Medjutim, za vegetaciju je mnogo znacajniji raspored kiša po mesecima, intezitetu i gustini padavina. Najveca kolicina padavina se izluci tokom leta i jeseni a najmanja tokom zime i proleca… Lim je najveca reka Prijepoljskog kraja te su svi manji vodeni tokovi upravljeni prema njemu. On ima odlike kompozitne doline jer se u njoj izmedju Bijelopoljske i Pribojske kotline, naizmenicno smenjuju klisure sa recnim proširenjima – kotlinama.

Sa leve strane u Lim se ulivaju Gostunska, Slatinska, Komaranska reka, Gracanica, Mioska, Ratajska, Seljašnica i Ljupca a s desne Grobnicka, Stranjanska, Dubocica, Kruševica, Ribnjak, Zebudja, Mileševka i Bistrica. Najveci broj istih ima bujicni karakter …

Dobrodošli nazad!

Ukoliko već imate nalog prijavite se ispod

Kreiraj novi nalog!

Popunite polja ispod za registraciju

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.