AP: Opozicija Sirije razočarana zbog neintervencije SAD

Sirijske opozicione snage razočarane su i razjedinjene više nego ikad zbog odluke američkog predsednika Baraka Obame da pokuša da pronađe diplomatsko rešenje za problem sirijskog hemijskog naoružanja, ocenjuje agencija AP.

Agencija navodi da su se mnogi pobunjenici nadali da će Sjedinjene Američke Države vojno intervenisati posle navoda da je režim sirijskog predsednika Bašara el Asada koristio hemijsko oružje protiv vlastitog stanovništva, i da će ta akcija obuzdati Asadove snage, ali da sada smatraju da diplomatskim pregovorima SAD daju dodatni zamah sirijskom lideru.

– Prepušteni smo sami sebi. Ja sam to oduvek znao, ali zahvaljujući sramnoj Obaminoj odluci, sada to znaju i drugi – rekao je jedan opozicioni borac preko Skajpa, iz najvećeg sirijskog grada Alepa.

Pobunjenici, koji se već dve godine bore da zbace Asada, navode da su Amerikanci još jednom izneverili sopstvena obećanja da će pomoći ustanicima u Siriji, ponudivši im samo „praznu retoriku“, ukazuje AP.

Obama je u junu objavio da će pružiti oružanu pomoć pobunjenicima, ali do sada ona nije dospela u ruke protivnika Asada, čije snage su ostvarile u međuvremenu napredak.

Predsednik SAD je juče rekao da će pružiti šansu diplomatiji kako bi se pod kontrolu stavilo hemijsko naoružanje u Siriji, za koje Vašington tvrdi da je korišćeno 21. avgusta i ubilo više od 1.400 ljudi u predgrađu Damaska koji su držali pobunjenici.

Broj poginulih u tom napadu nije potvrđen, navodi AP, ali dodaje da su čak i najkonzervativnije međunarodne organizacije procenile da je stradalo najmanje nekoliko stotina ljudi.

Asad, međutim, poriče da su njegove snage odgovorne za napad hemijskim naoružanjem, tvrdeći da su to oružje koristili pobunjenici, i uspeo je da na neko vreme odvrati SAD od eventualne vojne akcije, pristavši da ustupi svoje zalihe hemijskog oružja prema planu koji je predložila Rusija.

– Asadov režim će ojačati, jer iako su pristali da se odreknu hemijskog naoružanja, nastaviće da koriste sve ostalo u borbi protiv opozicije, koja je tokom poslednje godine izgubila teritoriju i sada je doživela veliki udarac. Opozicija će početi da se bori da očuva moral i osećaj svrhe – navodi analitičar za Bliski istok iz londonske Evroazijske grupe, Ajham Kamel.

Opozicija je, takođe, više nego ikad unutar sebe podeljena između boraca odanih Al Kaidi i umerenim pobunjenicima, ali na severu zemlje jačaju sukobi i između ekstremista i Kurda, što sve slabi njene redove, zaključuje AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.