Austrijske vlasti strepe da li će izdržati brana za zaštitu od poplava

Stanje u delovima Austrije duž Dunava i dalje je kritično, a nadležne vlasti strepe da li će brane za zaštitu od poplava izdržati pritisak kojem su izložene.

U pokrajinama Donja i Gornja Austrija brane za zaštitu od poplava izložene su ogromnom pritisku velikih količina vode, a u Beču se očekuje da će najviši nivo vode biti zabeležen u noći između srede i četvrtka, zbog čega su vatrogasci u stanju visoke pripravnosti.

Prve posledice velikih poplava, koje su najpre teško pogodile severne i zapadne pokrajine, vidljive su od jutros u Beču, gde je deo autoputa „A4“, na prilazu u Beč morao biti zatvoren zbog izlivanja kanala Dunava iz korita.

Takođe, i ugostiteljski objekti na Dunavu gotovo su u potpunosti u vodi. Ugostitelji potopljenih objekata se žale da je mnogo lica dolazi da posmatra poplavu i da im kradu sve što stignu.


Vatrogasci u Donjoj Austriji do sada su iz potopljenih kuća spasili 238 lica, a u gradu Dirnštajn, koji se nalazi delimično pod vodom, prekinuto je snabdevanje vodom.

Na drugoj strani u pokrajinama Tirol i Salcburg počeli su radovi na uklanjanju štete koje su izazvale poplave.

Spasilačke ekipe imale su danas težak zadatak da iz nabujalog Dunava kod Amštetena spasu pet članova posade jednog motornog čamca.

Komandant vatrogasne jedinice u Amštetenu Filip Gutledere je rekao da se radilo o lovcima i vatrogascima, a spasilačke ekipe alarmirao je jedan vatrogasac koji je video nesreću i odmah potom je započela akcija spasavanja helikopterima i čamcima, što je okončano uspešno.


Kako bi se ubuduće pospešio rad spasilačkih ekipa austrijski vicekancelar Mihael Sspindeleger i predsednik pokrajine Donja Austrija Ervin Prel dogovorili su da se poveća budžet za vatrogasce u ovoj godini sa 88 na 95 miliona evra, kako bi bili u stanju da nabave potrebnu opremu.

Takođe, zbog visokog vodostaja smanjena je proizvodnja struje na Dunavu, a pojedine hidroelektrane su morale obustaviti rad.


Borbu protiv poplava na svoj način pokušava da pomogne i pivara „Brau Union“ – nudeći besplatno pivo spasilačkim timovima!

„Od poplava pogođeni ugostitelji mogu da se jave nadležnom prodavcu ‘Brau Union’ i besplatno zatraže ukupno 150 litara pića – piva, bezalkoholnog piva, sokove i kisela voda“, navodi se u saopštenju pivare uz napomenu da ponuda važi i za vatrogasce i vojsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.