Austrijski sveštenik osuđen na 12 godina zatvora zbog pedofilije

Bivši upravnik samostana Kremsminster u Austriji danas je osuđen na 12 godina zatvora zbog pedofilije.

Bivši sveštenik, koji danas ima 79 godina osuđen je zbog seksualnog zlostavljanja ukupno 24 đaka u vremenu između septembra 1973.do juna 1993.
Pored seksualnog zlostavljanja on je optužen i za telesno zlostavljanje đaka, na primer udarcima bičem, nogama, sa obe ruke, kako je rečeno, takozvani „stereo-šamar“, kidanjem kose sa glave, ali i pretnje, između ostalih, da će „upotrebiti svoju sačmaru“.

Do seksualnih ispada bivšeg sveštenika došlo je ne samo u samostanu, već i tokom raznih putovanja u inostrnstvo.

„Optuženi je očigledno imao dar koga treba da odabere“, rekao je državni tužilac ukazujući da je puno žrtava imalo socijalne i školske probleme, a bivši sveštenik se prikazivao kao zaštitnik.

Suđenje, koje je počelo u ponedeljak u gradu Štajer, većim delom odvijao se bez prisustva javnosti.

Optuženi, čiji advokati tvrde da se nije pokajao, na početku suđenja priznao je nedela i izvinio se žrtvama, prenose agencije.

Inače njegov advokat je od suda, u završnom govoru, zatražio oslobađajuću presudu uz argument da su krivična dela zastarela.

Međutim sud nije uslišio taj zahtev i smatrao je otežavajućom okolnosti kako dužinu perioda tokom kojeg je sveštenik zlostavljao decu, kao i broj žrtava i nedela.

Kao olakšavajuću okolnost porota je uzela priznanje optuženog, koji je čak jednoj žrtvi već isplatio obeštećenje.

Advokat osuđenog najavio je ulaganje žalbe na presudu, koja zbog toga još nije pravosnažna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.