Avganistan: I magarci pomažu u dopremanju izbornog materijala

U Avganistanu se danas održavaju treći predsednički izbori od svrgavanja talibanske vlasti, a vlasti se na sve načine trude da izborni materijal dopreme i do najudaljenijih delova zemlje, čak i uz pomoć magaraca.

U dolini Pundžir, kako je snimila agencija Frans pres, lokalni zvaničnici pripremaju plastične kutije sa glasačkim listićima i drugim izbornim materijalom i tovare ih na magarce sa kojima će se zatim pešice uputiti do najudaljenijih biračkih mesta.

U ovim nepristupačnim planinskim krajevima, nema puta i vozila kojim bi se stiglo do ljudi koji tu žive.


Oko 12 miliona glasača će na oko 6.000 glasačkih mesta birati lidera između 11 kandidata, a očekuje se da će izborni proces trajati sve do polovine leta.

Ne očekuje se da ijedan kandidat zadobije podršku više od 50 odsto glasača u prvom krugu, a drugi krug biće održan kad se izbroje svi glasovi: dakle, sredinom maja, kad stignu glasački listići i iz najudaljenijih delova zemlje i kad „prođu“ sve eventualne žalbe.

Potom još najmanje šest nedelja za prebrojavanje i žalbe u drugom krugu. Tako da, iako aktuelni predsednik Hamid Karzai zvanično završava mandat u maju, analitičari ocenjuju da će Avganistan dobiti novog lidera tek u julu ili avgustu, najranije.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.