Bajden zamolio Ekvador da ne pruži azil Snoudenu

Potpredsednik SAD Džozef Bajden zamolio je Ekvador da odbije zahtev za azil Edvarda Snoudena, saopštio je juče predsednik te južnoameričke države.

Snouden, koji je obelodanio podatke o američkom programu nadzora komunikacija širom sveta, najverovatnije se nalazi u tranzitnoj zoni na moskovskom aerodromu.

 

On je u Moskvu doputovao iz Hongkonga, a odatle se očekuje da ode na Kubu, a potom u Ekvador, gde je tražio azil.

 

Predsednik Ekvadora Rafael Korea je izjavio da je nedavno „prijateljski i srdačno“ razgovarao sa Bajdenom, kome je rekao da njegova zemlja nije tražila da bude dovedena u situaciju da odlučuje da li će prihvatiti američkog begunca.

 

Korea je naveo da Ekvador ne može da razmatra zahtev Snoudena, bivšeg službenika američke Nacionalne službe bezbednosti, dok on ne dođe na tlo te zemlje.

 

„Onog trenutka kada stigne, ako stigne, prvo što ćemo mi uraditi je da tražimo mišljenje SAD, kao što smo učinili i sa (osnivačem Vikiliksa Džulijanom) Asanžom i Velikom Britanijom“, kazao je predsednik Ekvadora. „Ali, odluku ćemo doneti sami“, dodao je Korea.

 

Asanž je azil dobio u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

 

Bela kuća je potvrdila da je Bajden razgovarao sa Koreom o Snoudenu, ali nisu navedeni detalji razgovora.

 

Ovo je do sada prvi razgovor o azilu za Snoudena na tako visokom nivou a za koji je javnost saznala.

 

Korea je u obraćanju na televiziji pohvalio Bajdena zbog njegove učtivosti, rekavši da je on za razliku od nekih senatora SAD nije pretio nikakvim ekonomskim sankcijama Ekvadoru ako odbije da sarađuje po pitanju Snoudena.

 

U isto vreme, Korea je optužio američku administraciju za licemerje, podsećajući na slučaj dva bankara Roberta i Vilijama Isaiasa, čije izručenje iz SAD traži Ekvador.

 

„Hajde da budemo dosledni“, kazao je Korea. „Pravila ista za sve, jer ovde imamo jasne dvostruke standarde“, kazao je. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.