Češka privreda izašla iz recesije, potvrdila statistika

Češka privreda je, posle šest uzastopnih tromesečja pada, izašla iz recesije, jer je u ovogodišnjem drugom kvartalu zabeležila rast od 0,6 odsto u odnosu na prethodni tromesečni period.

Prema revidiranim podacima Češkog zavoda za statistiku, to je za 0,1 procentni poen niže od preliminarne procene, prenela je agencija ČTK.

Na godišnjem nivou je bruto domaći proizvod (BDP) snižen za 1,3 odsto, dok je prema prvobitnim podacima pao za 1,2 odsto. Za celu godinu analitičari očekuju pad češke privrede za 0,7 odsto.

Na rast BDP najviše je uticala spoljnotrgovinska razmena i rast izvoza od dva odsto, a uvoza od 0,5 odsto.

 

Češka privreda je i prema revidiranim podacima ostvarila tromesečni rast među najvišim u regionu. ČTK podseća da je BDP Slovačke u drugom tromesečju imao kvartalni rast od 0,3 odsto, Poljske 0,4, a Mađarske 0,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.