Da li se SAD spremaju za rat: Obama ovlastio CIA da snabde pobunjenike oružjem

Beta | 14. 06. 2013. – 00:15h izmena vesti 16:18h
| Komentara: 150

Američki predsednik Barak Obama odobrio je snabdevanje oružjem sirijskih pobunjenika, jer tvrde da imaju čvrste dokaze da Bašar al Asad koristi hemijsko oružje. Rusi međutim tvrde da su podaci o hemijskom oružju fabrifikovani.

SAD će naoružati sirijsku opoziciju ličnim pešadijskim naoružjem i municijom, posle nedavnih neuspeha pobunjenika na bojnom polju i tvrdnje da je režim predsednika Bašara el Asada koristio hemijsko oružje, piše danas američki Blumberg (Bloomberg).

 

 

Američki predsednik Barak Obama odobrio je snabdevanje oružjem sirijskih pobunjeničkih grupa, prema poverljivom ukazu kojim je ovlastio Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) da organizuje isporuku naoružanja, prema neimenovanom zvaničniku SAD, koji je upućen u odluku.

 

Blumberg navodi da je Obamin odnos prema Siriji promenjen pošto je pomoć Rusije, Irana i Hezbolaha Asadovom režimu promenila izglede pobunjenika na terenu.

 

Detalji Obamine odluke izašli su u javnost posle jučerašnje objave Bele kuće da će SAD povećati vojnu pomoć Siriji, mada su njegovi savetnici odbili novinarima da kažu da li će ta pomoć podrazumevati i oružje.

 

„Potrebno je sada reagovati što pre, imajući u vidu situaciju na terenu, jer smo svedoci toga da su Iran i Hezbolah povećali svoje učešće ( u građanskom ratu) u Siriji“, rekao je Ben Rods, zamenik Obaminog savetnika za nacionalnu bezbednost.

 

Neimenovani američki zvaničnik je rekao da je odluka o naoružavanju opozicije doneta pre zbog gubitaka opozicije na bojnom polju, nego zbog američke potvrde, objavljene takodje juče, da su Asadove snage koristile hemijsko oružje.

 

Taj zvaničnik je, medjutim, dodao da se naoružavanje sirijskih pobunjenika teškim oružjem još razmatra, zbog bojazni da bi ono moglo da padne u ruke terorista.

 

Rods je juče naveo da su Asadove snage u nekoliko navrata koristile nervni gas sarin „u malim količinama“, što je uzrokovalo smrt 100 do 150 ljudi.

 


Rusija: Podaci o hemijskom oružju u Siriji fabrikovani, Obama kao Buš

 

Informacije o tome da su snage predsednika Sirije Bašara al-Asada koristile hemijsko oružje protiv pobunjenika u toj zemlji su fabrikovane, izjavio je predsednik komiteta za spoljnu politiku donjeg doma ruskog parlamenta Aleksej Puškov i sugerisao da bi SAD mogle to da iskoriste da bi opravdale uplitanje u konflikt između zvaničnih snaga i pobunjenika u Siriji.

“Informacije o upotrebi hemijskog oružja od strane Asada su fabrikovane na istom mestu gde i laži o tome da je Sadam Husein posedovao oružje masovnog uništenja”, napisao je Puškov na svom nalogu na društvenoj mreži “tviter”, a prenela je agencija Rojters.

“Obama je krenuo istim putem kao i Džordž Buš”, dodao je on.
 

Suniti pozvali na džihad protiv režima u Siriji

  

Na konferenciji vodećih sunitskih sveštenika u Kairu upućen je poziv na džihad protiv vlade u Damasku i njenih šiitskih saveznika, dodatno produbljujući verske konfrontacije širom Bliskog istoka zbog konflikta u Siriji.

“Džihad je neophodan za pobedu naše braće u Siriji – džihad s umom, novcem, oružjem, svi oblici džihada”, rekao je vodeći egipatski sveštenik Mohamed Hasan.
Hasan je pozvao na “podršku, što god treba da se sačuva sirijski narod iz kandži ubistva i kriminala sektaškog režima (u Damasku)” i zatražio od vernika da šalju novac i oružje za Siriju (pobunjenicima).

 

“Šta se dešava sa našom braćom na sirijskom tlu, u smislu nasilja koje proističe iz iranskog režima, Hezbolaha i njihovih sektaških saveznika, to je objava rata islamu i muslimanskoj zajednici u celini”, rekao je Hasan, a prenela agencija Rojters.

Britanska agencija navodi da su sunitske verski zvaničnici pojačali retoriku koja bi mogla da podgreje širi regionalni sukob i krvoproliće u Siriji, posle uznemirujućeg javnog priznanja libanskog Hezbolaha, prošlog meseca, da u potpunosti “stoji iza” sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.