Ekvadorski šef diplomatije posetio Asanža

Osnivač sajta Vikiliks, Džulijan Asanž koji se pre više od godinu dana, kao begunac od pravosuđa, sklonio u Ambasadu Ekvadora u Londonu, dobio je u nedelju uveče posetioca.

To je bio šef diplomatije Ekvadora Rikardo Patinjo koji se u ponedeljak u Londonu sastaje sa svojim britanskim kolegom Vilijamom Hejgom.

– Vlada Ekvadora čvrsto je posvećena zaštiti prava čoveka i očekuje čvrsta uveravanja da će se izbeći izručenje (Asanža) trećoj zemlji – rekao je Patinjo, misleći na SAD.

Asanž je 19. juna 2012. dobio utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu da bi izbegao izručenje Švedskoj koja ga traži zbog navodnog seksualnog zlostavljanja što on opovrgava.

Asanž strahuje da će na kraju biti prebačen u SAD čije vlasti su gnevne na njega što je na Vikiliksu objavio poverljiva američka dokumenata, zbog čega može biti osuđen i na smrtnu kaznu.

Ekvador mu je odobrio politički azil, ali London ipak namerava da sprovede švedski nalog za hapšenje.

Patinjo koji će u ponedeljak razgovarati sa Hejgom o toj diplomatskoj zavrzlami, zatekao je u nedelju „sajber-borca“ u, kako je rekao, „veselom raspoloženju“, čak i posle godinu dana života u istim, skučenim prostorijama dela jednog stana u kojem je Ambasad.

– Ekvadorski ministar je istakao stalan rad… da me podrži i zaštiti – rekao je Asanž.

Sa balkona Ambasade njih dvojica su pozdravila stotine Asanžovih pristalica i pozirala fotografima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.