EU pozdravila izbor Transjadranskog gasovoda

Brisel – Evropska komisija pozdravila je danas izbor Transjadranskog gasovoda (TAP) za dopremanje azerbejdzanskog gasa do Evrope počevši od 2019. godine, čime će se smanjiti evropska zavisnost od ruskog uvoznog gasa.

Odluka objavljena početkom ove nedelje je „prekretnica u unapredjenju energetske bezbednosti naše Unije“, izjavio je predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo, a prenosi Frans pres.

Azerbejdžanski energetski konzorcijum Šah Deniz II odlučio je da će gasom snabdevati Evropu preko Transjadranskog gasovoda, koji bi trebalo da ide od Turske prema Italiji, preko Grčke i Albanije.
 

– Sada imamo partnera za gas i uveren sam da ćemo u budućnosti primiti više gasa – izjavio je evropski komesar za energetiku, Ginter Etinger.

Konzorcijum Šah Deniz II čine britanska energetska kompanija Britiš Petroleum, norveški Statoil, francuski Total i azerbejdžanski Sokar, a ova grupacija namerava da godišnje izvlači 16 milijardi kubnih metara gasa ispod površine Kaspijskog mora.
 

Šest milijardi kubnih metara će od 2018. ići za Tursku, dok će preostale količine ići za Evropu od 2019, godine, saopšteno je iz BP-a.
 

Glavni rival TAP-u je bio projekat Nabuko, koji je trebalo da doprema gas od tursko-bugarske granice, a zatim preko Bugarske, Rumunije, Madjarske do Austrije, što je ocenjeno kao duža i daleko skuplja trasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.