Gde je najveći standard: Štedljivi Nemci najbolje žive

Prema istraživanju Eurostata, evropskog zavoda za statistiku, zemlja članica Evropske u kojoj se najbolje živi je Nemačka – s obzirom na to da su troškovi života za samo 1,8 veći od proseka EU, dok istovremeno ima jedan od najviših BDP u Uniji – što je uobičajena mera blagostanja nacije.

Zemlje koje imaju najveće troškove života – kao što su Norveška (59,2 odsto iznad proseka EU), Švajcarska, Švedska i Danska, istovremeno mogu da se pohvale i sa većim BDP, što ipak znači da ne žive bolje od žitelja Nemačke. I zemlje sa manjim BDP od Nemačke, kao što su njeni neposredni susedi Holandija, Belgija i Luksemburg, ali i Austrija, Italija, Velika Britanija i Finska, imaju veće apsolutne životne troškove, što znači da im je životni standard u celini niži.

Prosek životnih troškova u EU obaraju južne zemlje koje su u krizi (Grčka, Španija i Portugal), ali i zemlje istočne Evrope i Balkana, među kojima najniže troškove života imaj Bugarska (53,3 manje od proseka EU).

Kada je reč o tome u čemu leži tajna nemačke jeftinoće, stručnjaci imaju nekoliko pretpostavki, ali najverovatnija je ta da je u pitanju veliko tržište sa ogromnom konkurencijom prodajnih lanaca i štedljivim potrošačima, što neminovno obara cene. Diskontni supermarketi su, pritom, praktično nemački izum. U pitanju su i vrlo niske trgovinske marže na cene namirnica i odeće, tako da ove stavke malo opterećuju budžet Nemaca. Manje zemlje u susedstvu, kao što su Austrija, Švajcarska ili Belgija, imaju i mala tržišta, pa ne mogu u toj meri da koriste pogodnosti konkurencije, što se odražava i višim cenama.

U Nemačkoj su, sem toga, niže i cene alkoholnih pića, i to višestruko u odnosu na one u skandinavskim zemljama, dok cene grejanja, energenata i benzina, kao i troškovi stanovanja, nešto više opterećuju džep.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.