Intenzivni diplomatski pritisak za ponovno primirje u Siriji

Više od 250 osoba stradalo je u Alepu od 22. aprila uključujući i nekoliko desetina dece

Američki državni sekretar Džon Keri izrekao je u sedištu UN u Ženevi da su u toku razgovori o ponovnom upostavljanju prekida vatre u Siriji, posebno u provinciji Alep koja je postala glavno poprište građanskog rata u toj zemlji.

Agencija AP je prenela da je u toku razmatranje detaljne mape o „bezbednim zonama“ u kojima bi civili i članovi sirijske umerene opoziciji bili zaštićeni od napada sirijskih snaga.

Međutim, ne zna se da li će Rusija, koja je zajedno sa SAD, inicijator mirovnog procesa u Siriji, ali podržava vlast predsednika Bašara el Asada, prihvatiti taj predlog, dodala je ta agencija.

Keri je danas posle podne posle kratke posete Ženevi rekao da su sada oči uprte prema Rusiji.

Šef američke diplomatije imao je telefonom je razgovarao s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom s kojim će se sutra u Moskvi sastati specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura.

– Pripremamo bolji mehanizan za nadgledanje novog primirja – rekao je kratko De Mistura posle razgovora s Kerijem dodajući da ako nema dogovora Moskve i Vašingtona „teško je predvideti neki napredak na terenu“, javila je agencija AFP.

Keri je pre odlaska iz Ženeve rekao da se narednih sati očekuje dogovor o novom prekidu vatre i novom „načinu ka uspostavljanju“ primirja koji neće trajati „samo dan ili dva“.

Više od 250 osoba, među kojima nekoliko desetina dece, stradalo je u sukobima u Alepu od 22. aprila.

U Siriji je tokom petogodišnjeg rata stradalo više od 270.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.