Još jedan ljubitelj ekstremnog sporta poginuo u Alpima

Jedan Poljak poginuo je juče leteći pomoću „odela s krilima“ (wingsuit), čime je u francuskim Alpima broj letošnjih žrtava tog ekstremnog sporta porastao na četiri, objavila je policija.

Taj 35-godišnji Poljak koji je skočio s vrha San Bet (De Sans Bet, 2.234 metra), pronađen je mrtav, a kraj njega je bio otvoren padobran. Po rečima svedoka, on je tokom leta tri puta udario u stenovit greben.

Letenje pomoću „odela s krilima“ je ekstremni pojedinačni sport strmoglavog, ali kontrolisanog pada, odnosno leta posle skoka s litice, ili iz aviona i helikoptera.

Letači koriste kombinezon koji uz bokove, između rukava i nogavica, ima polu-kruta tekstilna proširenja nalik krilima, i još jedno „repno krilo“ između nogavica. Oni pred kraj leta koji obično traje nekoliko desetina sekundi, otvore mali padobran da bi se bezbedno prizemljili.

Sa oko 20 pogibija godišnje širom sveta, letenje pomoću „odela s krilima“ je najsmrtnosniji među skokovima s litica.

Britanac Mark Saton koji se, odeven kao Džejms Bond, padobranom spustio na stadion tokom svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012, poginuo je u sredu u „odelu s krilima“ jer je udario u stenje u Alpima kod francusko-švajcarske granice.

Letos su prethodile dve pogibije u toj disciplini u Francuskoj: krajem jula je jedan Nemac poginuo kada je naleteo na stenu kod Šamonija, a 13. avgusta je jedan skakač poginuo u Izeru. Prvi je loše procenio putanju leta, a drugi je prekasno otvorio padobran.

Tokom leta 2012, kod Ssamonija su se dogodile dve slične pogibije. Vlast tog grada je tada zabranila te skokove, ali je letos popustila i dozvolila „odela s krilima“, mada uz vremensko ograničenje, da bi se izbegli sudari tih letača s paraglajderima.

Poslednjih godina vratolomija leta u „odelu s krilima“ je postala još opasnija jer se letači širom sveta nadmeću u tome ko će proleteti bliže uz neku liticu ili što niže preko neke opasne stene, o čemu snimke objavljuju na interentu. Blizak prelet neki dokazuju svežim oderotinama od stenja na šakama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.