Josipović priprema rešenje situacije u Vukovaru

Hrvatski predsednik Ivo Josipović najavio da su u toku pripreme inicijative o mogućem dogovoru o dvojezičnim natpisima u Vukovaru, javila je sinoć novinska agencija Hina.

Josipović je priznao da je nedostajao razgovor koji bi uključio zainteresovane građane i udruženja u postupku primene zakona i izrazio uverenje da se natpisi o dvojezičnim natpisima mogu „ostvariti (isto) kao i pravo srpske zajednice na svoj jezik i pismo, uz uvažavanje ratnih trauma“.

U intervjuu za današnji hrvatski „Jutarnji list“ predsednik je naveo da je „tema dvojezičnih natpisa u Vukovaru bila jednako vruća i pre nekoliko meseci kao i danas“ i podsetio da je tada razgovarao s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara i predstavnicima srpske zajednice i da mu se „činilo da je moguć dogovor o načinu i dinamici sprovodjenja zakona i mestima gde bi se ćirilični natpisi postavili“.

Josipović je primetio da „postoje ljudi koji nisu za dogovor, ali da su takvi u manjini, kao i naravno da ima onih koji bi situaciju iskoristili za dnevnopolitičke svrhe“, mada su „sve stranke u nekoj fazi odlučivanja bile za uvođenje dvojezičnosti“ kao i da stranke moraju pokazati da im je dobrobit zemlje ispred mogućih dnevnopolitičkih poena.

Josipović smatra da treba nastaviti s aktivnostima kako bi Hrvatska i njezini građani bili ravnopravni u Evropskoj uniji i da na domaćem planu treba osigurati da ni jedan zločin, bez obzira na političku boju, ne ostane bez kazne, ali da pri tome, nikako ne treba ulaziti u hajke i zloupotrebu pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.