Morsi objavio definitivni prekid veza sa Sirijom

Egipatski predsednik Mohamed Morsi objavio je juče definitivni prekid veza sa Sirijom, u kojoj više od dve godine besni građanski rat.

Egipat je „odlučio da definitivno prekine odnose sa aktuelnim režimom u Siriji, da zatvori ambasadu tog režima u Kairu i da opozove egipatskog konzularnog predstavnika“ iz Damaska, rekao je Morsi hiljadama pristalica na stadionu u Kairu, gde je održan skup „Podrška Siriji“.

Pozivajući međunarodnu zajednicu da uvede „zonu zabrane leta“ nad Sirijom, Morsi je kazao da je ostvario „kontakt sa arapskim i muslimanskim zemljama u vezi organizacije hitnog sastanka podrške“ za sirijski narod.

Morsi je osudio mešanje uticajnog libanskog šiitskog pokreta Hezbolah, koji je nedavno pomogao snagama sirijske vlade da odnesu pobedu nad pobunjenicima u sirijskom gradu Kusajru, preneo je AFP.

Pobuna protiv vlasti sirijskog predsednika Bašara al-Asada koja je izbila u martu 2011, prerasla je u krvavi građanski rat u kome je, prema podacima Ujedinjenih nacija, više od 93.000 ljudi izgubilo život.

U Egiptu većinu čine suniti, kao i većina pobunjenika koja se bori da svrgne predsednika Asada, koji pripada Alavitima, jednom ograniku šiitskog islama.
Egipatska vlada je u više navrata pozivala Asada da podnese ostavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.