Najstarija ćerka umesto Berluskonija na čelu partije?

Iako je bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni obećao da će nastaviti borbu, odbijanje njegove žalbe na presudu za utaju poreza izazvalo je nagađanja da bi na čelu partije desnog centra Narod slobode mogla da se nađe njegova najstarija ćerka, Marina, izveštava Rojters.

Britanska agencija navodi da Berluskoniju lojalni članovi partije insistiraju na tome da 76-godišnji stranački lider i dalje „čvrsto ostaje na dužnosti“ i nastavlja 20-godišnje liderstvo.

Međutim, neuspeh italijanskog političara i medijskog mogula u pokušaju da obori presudu prošle sedmice znači da se suočava sa kućnim pritvorom ili društveno-korisnim radom, što može biti previše čak i za njegovu veštinu vođenja kampanje, ocenjuje Rojters.

Najverovatnije će najesen biti izbačen i iz Senata, tako da neće moći da se kandiduje na izborima, dodaje agencija.

Berluskoni, lider stranke Narod slobode koja je na vlasti sa demokratama, i dalje je senator, iako je Vrhovni sud prošle nedelje potvrdio prvostepenu presudu po kojoj je zbog utaje poreza osuđen na kaznu od četiri godine zatvora koja je kasnije smanjena na jednu godinu.

Ranije danas lider stranke koja predvodi italijansku koalicionu vladu Guljelmo Epifani pozvao je Berluskonija da se povuče iz politike nakon što je odbijena njegova žalba na presudu za utaju poreza, što je dovelo do povećanja tenzija u krhkoj vladi koju su zajedno formirale levica i desnica.

Premijer Enriko Leta je reagovao uzdržano, želeći da izbgne krizu u vladi, ali generalni sekretar njegove Demokratske stranke kaže da su svi građani jednaki pred zakonom i da Berluskoni zato treba da se povuče.

„To je ispravno i normalno. Šta bi se dogodilo u SAD? U demokratskim zemljama se društveni i finansijski zločini shvataju krajnje ozbiljno“, rekao je Epifani.

Senatski odbor danas počinje raspravu o tome da li će Berluskoni biti izbačen iz parlamenta, očekuje se da će Demokratska stranka podržati izbacivanje, ali odluka verovatno neće biti doneta pre sledećeg meseca, kada će Senat glasati o tome.

Sve to ide u prilog ideji da Marina Berluskoni, koja puni 47 godina u subotu a na čelu je njegove poslovne imperije vredne 6,6 milijardi dolara, bude nominalno na čelu stranke, uprkos tome što odbija da uđe u politiku.

Prema tom scenariju, navodi britanska agencija, Berluskoni bi i dalje imao najveći uticaj u partiji kao osnivač, ali bi se njegova ćerka pojavljivala u javnosti i imala ulogu u kampanji.

Takva nagađanja jača i činjenica da Narod slobode postoji samo zahvaljujući Berluskoniju i potpuno zavisi od njegovog zdravlja i vođstva.

„Svakoga dana zovu je da uđe u politiku. Ona kaže ne. Verovatno je to zato što zna da izabere pravi momenat“, pisao je na naslovnoj strani „Il Đornale“ (Il Giornale) u vikend izdanju.

Marina je na listi najuticajnijih žena sveta američkog poslovnog časopisa „Forbs“, a saradnici je opisuju kao teškog i zahtevnog šefa, podseća Rojters, dodajući da je četvorostruki premijer Italije ćerku počeo da uvodi u posao kad je imala tek 20 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.