Oland: Udar na Siriju moguć do srede

Francuski predsednik Fransoa Oland je danas izjavio da bi vojni napad na Siriju mogao da bude pokrenut do srede, 4. septembra i da iznenadjujuća odluka britanskog parlamenta da odbaci vladin predlog o mogućoj vojnoj akciji protiv režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada neće uticati na stav vlade u Parizu po tom pitanju.

Oland je u intervjuu dnevnom listu „Mond“ rekao da Francuska želi da protiv režima u Damasku bude primenjena „oštra i proporcionalna“ mera kao odgovor na napad koji je izazvao „nepopravljivu štetu“ sirijskom narodu, prenela je agencija AFP.

Na pitanje da li bi Francuska mogla da započne napad bez Britanije, Oland je odgovorio:

 

„Da. Svaka zemlja ima pravo da učestvuje ili ne učestvuje u nekoj akciji. To jednako vredi za Francusku kao i za Britaniju.“

U francuskom parlamentu bi u sredu, 4. septembra, trebalo da bude održano vanredno zasedanje na temu Sirije, ali Oland ne mora da dobije odobrenje parlamenta da bi intervenisao u Siriji i to bi mogao da sprovede i pre zakazane vanredne sednice u parlamentu, navodi Rojters.

Poslanici u britanskom parlamentu su sinoć, sa 285 glasova protiv i 272 glasa za, odbacili predlog britanskog premijera Dejvida Kamerona o vojnoj akciji u Siriji.
Britanski premijer je, nakon glasanja, izjavio da je jasno da parlament ne želi akciju i da će „vlada delovati u skladu s tim“.

Ovim se praktično odbacuje britansko učešće u bilo kakvom napadu koje bi predvodile SAD protiv Asadovog režima.

Oland je u intervjuu „Mondu“ dodao da neće doneti bilo kakvu odluku o akciji u Siriji ukoliko ne budu prisutni uslovi koji bi te mere opravdali.

„Sve opcije su na stolu. Francuska želi da akcija protiv režima u Damasku bude proporcionalna i oštra. Postoji nekoliko zemalja koje imaju kapacitete da preduzmu te odgovarajuće mere, a jedna od njih je Francuska. Odluke ćemo donositi u bliskoj saradnji sa našim saveznicima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.