Oštar odgovor Erdogana na kritike zbog nasilja nad demonstrantima

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan ponovio je danas da se njegova vlada protivi nasilju i da je otvoren prema „demokratskim zahtevima“ demonstranata tokom masovnih protesta u toj zemlji u proteklih sedam dana.

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File je danas, povodom međunarodne osude kršenja ljudskih prava na tim protestima, poručio Erdoganu da preteranoj upotrebi sile nema mesta u demokratiji i pozvao na „brzu i transparentnu“ istragu tih zloupotreba u Turskoj, koja se već odavno nada ulasku u Evropsku uniju.

Ergodan je na tu poruku Filea odgovorio da se on protivi neredima i optužio evropske saveznike za dvostruke standarde.

Mnogi turski saveznici na Zapadu su osudili način na koji se Erdoganova vlada suprotstavila demonstrantima, ali je turski premijer na to odgovorio poredeći proteste širom Turske sa onima koji su se u sklopu pokreta „Okupirajmo Volstrit“ proširili po zapadnom svetu.

„Slični protesti su se dogodili u Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, a još veći i u Grčkoj. Sve te zemlje su članice Evropske unije“, istakao je turski premijer.

„U bilo kojoj evropskoj zemlji kad god dođe do nasilničkih nereda protiv projekata rušenja, kao što je ovaj, verujte mi, oni nailaze na još žešći odgovor“, rekao je turski premijer na konferenciji za štampu u Istanbulu kojoj je prisustvovao i File.

U poruci, upućenoj aktivistima koji su započeli proteste u cilju sprečavanja seče stabala u parku Gezi u Istanbulu, Erdogan, bivši gradonačelnik turske prestonice, rekao je:

„Mi smo protiv terorizma, nasilja, vandalizma i dela koja ugrožavaju druge zarad slobode. Otvorenog sam srca prema svakome ko iznosi demokratske zahteve“ rekao je Erdogan.

„Ja znam šta znači borba za zaštitu životne sredine. Biti ekološki aktivista ne znači biti vandal i ne znači ubijati ljude“.

Hiljade pristalica Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP) pozdravilo je rano jutros premijera po njegovom povratku iz posete severnoj Africi, što je bilo njihovo prvo javno pokazivanje svoje snage od izbijanja antivladinih protesta.

Erdogan je u govoru na aerodromu pozvao na hitno okončanje demonstracija i nagovestio da će reagovati u slučaju nastavljanja protesta.

„Pozivam na hitni prekid demonstracija koje su izgubile svoj demokratski kredibilitet i pretvorile se u vandalizam“, rekao je Erdogan i pozvao Turke da se distanciraju od nasilničkih protesta, osudivši pri tom preteranu upotrebu policijske sile u proteklih sedam dana i najavivši pokretanje istrage povodom toga.

 

Merkelova apelovala na Tursku da prestane sa nasiljem

 

Glavni strateški saveznici Turske, SAD i druge zapadne sile, izrazili su zabrinutost što je policija koristila suzavac i vodene topove protiv demonstranata, u sukobima u kojima su tri osobe izgubile život, a više hiljada ljudi povređeno.

Nemačka kancelarka Angela Merkel apelovala je danas na vladu Turske da prestane da primenjuje nasilje prema demonstrantima koji već gotovo nedelju dana protestuju u toj zemlji.

Merkelova je nakon susreta sa premijerom Tunisa Alijem Larajedom u Berlinu istakla da je turski premijer Redžep Tajip Erdogan „već poručio svom narodu kako shvata da u njihovoj zemlji ima određenih problema“.

„Računam da će se o tim problemima razgovarati sa mladima u Turskoj i da protiv demonstranata neće biti primenjivano nasilje“, rekla je nemačka kancelarka.

Pozitivan znak za međunarodnu reputaciju Turske predstavlja izjava Filea da je EU privržena nastojanju Turske da se pridruži tom bloku.

„Pozivam Tursku da ne napusti svoje vrednosti slobode i fundamentalnih prava. Dozvolite mi da vas uverim da mi, sa naše strane, nemamo nameru da odustanemo od priključenja Turske EU“, rekao je File turskom premijeru.

U Istanbulu su se demonstranti i danas sakupili na Trgu Taksim, u mirnoj atmosferi, pri čemu su mnogi izražavali svoju odlučnost da nastave sa protestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.