Paradoks krize: Bogati postali još bogatiji, raste broj milionera

Uprkos krizi, žitelji Evrope su sve bogatiji i broj milionera raste. Međutim, ovaj trend zahvata samo one koji se ionako već nalaze među dobrostojećima, javlja radio Dojče vele.

Prema rezultatima istraživanja „Global Wealth“ koje je sprovela savetnička grupa Boston konsalting, kriza je za jedan broj pojedinaca već prošla, pa je tako imovina građana Zapadne Evrope uvećana za 5,2 odsto i sada iznosi 35,8 biliona dolara.

 

Međutim, to ne znači da su svi građani najbogatijeg dela Starog kontinenta odjednom postali bogati, jer statistički podaci podižu samo one koji su se i dosad kretali u sferama u kojima se barata milionima.
 

– Porast bogatstva se isključivo povezuje sa oživljavanjem tržišta deonica – izjavio je ekonomista Danijel Kesler, koji je učestvovao u izradi te studije.

 

Prema Keslerovim rečima, još u 2011. tržišta su trpela zbog globalne, a naročito zbog krize u evrozoni. Oporavak u 2012. godini je značajno doprineo povećanju bogastva ulagača, što je pridonelo porastu broja milionera i to ne samo u Evropi nego u celom svetu.

 

Međutim, iako se tržišta u Evropi očigledno oporavljaju od brojnih šokova proživljenih poslednjih godina, Stari kontinent u poređenju sa rastućim privredama, posebno onima u azijsko-pacifičkom regionu, polako ali sigurno gubi utrku.

 

– Na globalnom nivou, privatna imovina je uvećana za 7,8 odsto, gde su glavni pokretači zemlje Azije i pacifičkog prostora, i to se u dogledno vreme neće promeniti”, veruje Federiko Burgoni iz Boston konsaltinga.

Do 2017. godine ova regija sa glavnom lokomitivom Kinom će po pitanju imovine preteći i regiju Severne Amerike.
 

Brzina kojom raste azijsko-pacifička regija iznenađuje i same stručnjake, jer godišnji rast bogatstva u tom delu sveta iznosi 13,8 odsto.
 

– Potpuno je jasno da se nalazimo u svetu sa dve brzine. Novi svet pritom raste neuporedivo brže nego stari – zaključuje Kesler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.