Preokret u Istanbulu: Policija se povukla, demonstranti preplavili Trg Taksim

| 01. 06. 2013. – 17:05h izmena vesti 17:12h
| Komentara: 0

Policija je počela da se povlači sa centralnog istanbulskog Trga Taksim, poprišta dvodnevnih nasilnih sukoba organa reda sa demonstrantima koji se protive planovima vlasti za rekonstrukciju trga.

Kako javlja agencija Frans pres, nekoliko hiljada demonstranata preplavilo je ovaj deo grada pošto je policija uklonila juče postavljene barikade i počela da se povlači sa trga.

U medjuvremenu, predsednik Turske Abdulah Gul apelovao je da prevlada zdrav razum i da se uspostavi mir pošto su protesti zbog rekonstrukcije trga dostigli „zabrinjavajući nivo“.


Gul je u saopštenju, takođe, pozvao policiju da ne primenjuje prekomernu silu.
S druge strane, premijer Redžep Tajip Erdogan, koji je ranije danas pozvao demonstrante, koji protestuju od 28. maja, da se hitno razidju, priznao je da je tokom intervencije policije bilo slučajeva „ekstremnog“ reagovanja protiv demonstranata i da će oni biti istraženi.

 

„Tačno je da je bilo nekih grešaka, ekstremnog reagovanja policije“, rekao je Ergodan nakon dvodnevnih sukoba policije i demonstranata u Istanbulu, u kojima je, prema informacijama medicinskih radnika, povredjeno blizu 1.000 ljudi, a nekoliko ljudi izgubilo vid pošto je pogodjeno kanisterima suzavca.


Ministarstvo unutrašnjih poslova u medjuvremenu je saopštilo da će se pokrenuti postupak protiv policajaca koji su upotrebili prekomernu silu.

Zbog dogadjaja u Turskoj i broja povredjenih u sukobima sa policijom zabrinutost je izrazio i Stejt department, dok su „Amensti internešenel“ i Evropski parlament posebno zabrinuti zbog prekomerne upotrebe sile protiv demonstranata i ističu da takvo reagovanje samo podstiče širenje protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.