Pritisak lidera G8 na Putina zbog Sirije

Britanija i Nemačka iskoristiće samit vodećih ekonomskih sila G8 sledeće nedelje kako bi izvršili pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina da utiče na vladu sirijskog predsednika Bašara Asada kako bi došlo do smirivanja sukoba u Siriji.

„Putin ima specijalnu odgovornost i naročit uticaj da doprinese smirivanju nasilja budući da Rusija snabdeva Siriju oružjem“ i zbog toga će lideri na samitu G8 izvršiti pritisak na njega, rekao je jedan visoki nemački zvaničnik.

Rusija snabdeva Siriju oružjem kao što su raketni sistemi protivvazdušne odbrane koji štite Siriju od strane invazije.

Prema njegovim rečima, treba hitno nešto preduzeti zbog toga što građanski rat u Siriji poprima sve više „sektaški karakter“ podstičući šiitske i sunitske muslimane da se bore jedni protiv drugih, a sve veću ulogu ima i libanski Hezbolah koji se bori zajedno sa snagama sirijskog režima.

Pogoršanje situacije sve više preti da destabilizuje susedni Irak i Liban, rekao je novinarima nemački zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman, preneo je AP.

Zvaničnik nemačke vlade je dodao da lideri žele da pruže nov podsticaj mirovnoj konferenciji koju su inicirali SAD i Rusija i koja je trebalo da se održi u maju u Ženevi, ali je odložena za juli.

On je izrazio nadu da će doći do napretka rekavši da očekuje „konstruktivniji pristup od Putina“.

Broj poginulih u Siriji dostigao je do kraja aprila cifru od najmanje 93.000, ali stvaran broj bi mogao da bude znatno veći, saopštila je juče kancelarija Visokog komesara UN za ljudska prava.

Britanski premijer Dejvid Kameron razgovaraće u nedelju u Londonu sa Putinom o Siriji uoči dvodnevnog samita G8 u Severnoj Irskoj.

„Iskoristićemo prednosti formata otvorene i iskrene diskusije na samitu da razgovaramo o Siriji. Želim da se usredsredimo na opipljive korake koje možemo da preduzmemo kako bismo pomogli u sprovođenju političke tranzicije“, najavio je Kameron juče.

Na samitu G8 koji počinje u ponedeljak okupiće se lideri SAD, Japana, Nemačke, Britanije, Francuske, Rusije, Kanade i Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.