Reakcije na smenu Morsija: Ovo je kraj ere obožavanja vladara

Predsednik egipatskog Vrhovnog ustavnog suda Adli Mahmud Mansur postao je privremeni šef države, dan nakon što je vojska smenila s vlasti islamskog predsednika Muhameda Morsija, a iz sveta stižu različite ocene – od podržavanja izbora egipatskog naroda do zabrinutosti i kritika.

Mansur je danas položio zakletvu kao privremeni predsednik Egipta, najavivši raspisivanje novih izbora, ali nije precizirao kada.

 

Privremeni egipatski predsednik pohvalio je egipatsku vojsku i narod, istakavši da bi era “obožavanja vladara” trebalo da se završi.
 

Privremeni lider Egipta istakao je da je pokret Muslimanska braća, kome pripada svrgnuti predsednik, deo naroda i da je njihova pomoć “u izgradnji nacije” dobrodošla.
 

Kancelarija državnog tužilaštva danas je naložila hapšenje lidera Muslimanske braće Mohameda Badeija i njegovog zamenika Kairata el Šatera.
 

Egipatska vojska preuzela je kontrolu nad državnim medijima i televizijskim stanicama kojima su upravljala Muslimanska braća čiji su čelnici uhapšeni, a većina egipatskih državnih medija jednoglasno je pozdravila svrgavanje Morsija.
Uticajni egipatski salafistički pokret pozvao je islamiste da odu s ulica kućama ili u džamije.
 

Dava Salafija pozvala je “sve sinove islamskog pokreta” da se ne dovode u fatalnu opasnost i da shvate “realnost promene političke situacije”.
 

Za lidera prelazne egipatske vlade kao favorit se vidi Mohamed El Baradej, bivši šef Međunarodne agencije UN za nuklearnu energiju i dobitnik Nobelove nagrade za mir.
 

El Baradej (71) mandat je dobio od glavnog saveza liberalnih i levičarskih partija, Nacionalnog fronta spasa, kao i omladinskih grupa koje su vodile proteste protiv dojučerašnjeg predsednika Mohameda Morsija.
 

Nestabilnost u Egiptu plodno tle za džihadiste

 

Izrael je zabrinut da bi takozvani džihadisti mogli u takvoj situaciji izvode terorističke napade.
 

Kina je podržala izbor egipatskog naroda i pozvala je na dijalog, dok Velika Britanija ne podržava vojnu intervenciju kao način rešavanja sporova u demokratskom sistemu.
 

Nemačka je ocenila da je svrgavanje Morsija veliki korak unazad za demokratiju u Egiptu.
 

Predsednik Komiteta za spoljne poslove ruske Državne dume Aleksej Puškov kazao je da događaji u Egiptu pokazuju da nema brzog i mirnog prelaska iz autoritarnih u demokratske režime.
 

AFP navodi da Puškov ne iznosi zvaničan stav Rusije o spoljnim poslovima, ali da je često njegovo mišljenje odraz stava visokih ruskih zvaničnika vlade.
 

Sirijski predsednik Bašar el Asad je pohvalio masovne proteste u Egiptu protiv tamošnjeg islamističkog vođstva, istakavši da svrgavanje egipatskog predsednika Mohameda Morsija znači kraj “političkog islama”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.