Saudijska Arabija: Osuđeni zbog podsticanja na proteste putem Fejsbuka

Sud u Saudijskoj Arabiji osudio je sedmoro sajber aktivista na od pet do 10 godina zatvora zbog, kako navodi Hjuman rajts voč (Human Right Watch – HRW), podsticanja protesta, uglavnom putem društvene mreže Fejsbuk.

Kako je saopštio HRW, aktivisti su uhapšeni u septembru prošle godine, a suđenja su počela u aprilu. Oni su optuženi za postavljanje onlajn poruka koje su ohrabrivale proteste iako, kako se ukazuje, nisu optuženi da su direktno učestvovali u demonstracijama.

HRW ovakve presude vidi kao poslednji potez te države protiv iskazivanja različitih političkih stavova.

Na najdužu kaznu od 10 godina osuđen je aktivista koji je napravio dve Fejsbuk grupe u kojima se navodno objašnjavaju najbolje tehnike za proteste.

 

Sedmorica muškaraca osuđeni su 24. juna.
Sud im je takođe, zabranio da tokom narednog perioda putuju izvan zemlje.
Nekoliko optuženih, prema tvrdnjama HRW, izjavilo da su torturom primorani da priznaju navode iz optužnice.
 

HRW navodi da su na dve stvari u ovom slučaju vlasti Saudijske Arabije bili posebno osetljivi – politički kriticizam izražen na internetu i proteste koje je „namestila“ Šiitska manjina na istoku zemlje.
 

Nekoliko boraca za ljudska prava u Saudisjkoj Arabiji, takođe su nedavno uhapšeni. Naime, kako je precizirao HRW, uhapšene su dve žene navodno zbog toga što su podsticale druge žene protiv njihovih muževa. One su, kako se objašnjava, pokušale da pomognu Kanađanki koja se žalila na to da je muž koji je iz Saudijske Arabije, zlostavlja.

HRW je pozvao zvaničnike Evropske unije da osude poslednje presude u toj zemlji.
„Osuđivanje ljudi na zatvorske kazne zbog poruka na Fejsbuku šalje snažnu poruku da u Saudijskoj Arabiji ne postoji sloboda govora, čak ni na društvenim mrežama“, zaključio je zamenik direktora HRW na Bliskom istoku Džo Stork.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.