SKANDAL "Nemačka godinama špijunirala po Evropi u korist SAD, slali su nam milione zahteva"

Nemačke tajne službe su poslednjih godina špijunirale u korist SAD evropska preduzeća, među kojima EADS, ali i političare i visoke funkcionere, naročito francuske, prenosi danas pariski list „Mond“ pozivajući se na izjavu jednog od bliskih saradnika nemačke kancelarke Angele Merkel.

Peter Altmajer

„Desna ruka“ Merkelove Peter Altmajer potvrdio je sinoć pred nekoliko poslanika informaciju koju je juče objavio „Špigel onlajn“, navodi francuski dnevnik.

Posle napada izvedenih u SAD 11. septembra 2001, nemačke obaveštajne službe su pojačale saradnju sa američkim kolegama, ali je sve očiglednije da se ta saradnja nije ograničila na borbu protiv terorizma, a nemački „Špigel“ navodi da su Amerikanci izdavali špijunske zadatke nemačkim službama za spoljno obaveštavanje (BND).

Amerikanci su nemačkim službama dostavljali elektronske adrese i brojeve telefona koje treba da špijuniraju, navodi „Mond“.

Pri tom je, u načelu, trebalo da nemačke službe proveravaju da li su zahtevi Amerikanaca umesni, a politički zvaničnici su o tome bili informisani.

Međutim, tokom godina su Amerikanci upućivali sve brojnije zahteve – na stotine hiljada, pa čak i milione zahteva, kako navodi dnevnik „Zidojče cajtung“, toliko da su nemačke tajne službe bile „zatrpane“ i sve su se manje trudile da proveravaju umesnost nemačkih zahteva.

Neizvesno je, pri tom, da li je za tu praksu kancelarka znala do pre mesec dana.
Portparol Merkelove je saopštio da je „kancelarka identifikovala tehničke i organizacione slabosti u službama za spoljno obaveštavanje (BND) i da je naložila da to bude ispravljeno bez odlaganja“.

U saopštenju se, takođe, navodi da još nema dokaza o masovnoj špijunaži nemačkih i evropskih građana, a „Mond“ primećuje da takva formulacija već nagoveštava da je bilo ciljanih prisluškivanja.

Bernd Riksinger, jedan od vodećih članova radikalne levice (Linke), glavne opozicione stranke, ocenio je da je „BND već godinama svojevrsna ispostava američkih tajnih službi“ i zatražio pokretanje pravosudne istrage protiv nemačkih tajnih službi zbog „izdaje“.

Ova afera rizikuje da pojača nepoverenje Nemaca prema Vašingtonu, zaključuje pariski dnevnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.