Španija ponovo kontroliše vozila koja putuju na Gibraltar

Španija je juče ponovo uvela kontrolu vozila koja putuju na Gibraltar, pa je zbog detaljnog pretresa automobila na granici stvoren red zbog čega se na prelazak čeka više od četiri časa, naveo je u saopštenju premijer Gibraltara Fabijan Pikardo.

Vlada Gibraltara je danas zatražila istragu Evropske komisije o načinu na koji Španija sprovodi kontrolu granice sa britanskom teritorijom.

Premijer je u saopštenju naveo da ove kontrole, koje se obavljaju bez prethodne najave, pokazuju da je neophodno da Evropska komisija brzo pokrene istragu o načinu delovanja Španije i da se brzo preduzmu legalne mere.


Kolona vozila duga više kilometara danas se formirala na ulazu u Gibraltar.
Spor oko Gibraltara je intenziviran pošto su vlasti te britanske prekomorske teritorije, na koju pravo polaže i Španija, objavile da planiraju izgradnju veštačkog grebena.

Zvanični Madrid, međutim, tvrdi da bi taj greben sprečio prolaz španskim ribarskim brodovima.


Gibraltar je ranije optužio Španiju da namerno zadržava automobile koji ulaze na tu malu britansku prekomorsku teritoriju, detaljno pretresajući svako vozilo.Španija je juče saopštila da neće prekinuti sa kontrolama na svojim granicama sa Gibraltarom, što je izazvalo tenzije sa Londonom.

U međuvremenu je Vlada Britanije najavila mogućnost preduzimanja zakonskih mera protiv Španije zbog uvođenja pooštrenih pograničnih kontrola u Gibraltaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.