Spektakularno: Kako je 9 godina rastao Svetski trgovinski centar 1

Povodom 12. godišnjice napada u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra 2001. godine, objavljen je ubrzani video-snimak koji prikazuje kako se na mestu srušenih Kula bliznakinja pomalja nova zgrada Svetskog trgovinskog centra 1, da bi posle devet godina izgradnje distigla visinu od 541 metra.

Snimak je nastao pomoću kamera visoke definicije postavljenih iznad gradilišta i prikazuje nastajanje zgrade sa 104 sprata, najviše na zapadnoj Zemljinoj hemisferi.

Na početku vidimo račšićeno područje Nulte tačke, kako je nazvano mesto na kome su nekada stajale Severna i Južna kula, kako se polako pretvara u veliko gradilište. Sve se završava postavljanjem na vrh zgrade džinovskog srebrnog špica visokog 124 metra i teškog 758 tona.
 

Oblakoder, koji je skoro završen, jedna je od četiri zgrade koje će stajati na mestu srušenih Kula bliznakinja, a rezultat je saradnje projektanta Larija Silferstejna i Lučke uprave Njujorka i Nju Džersija, na čijem se zemljištu nalazi.
 

Temelji srušenih kula pretvoreni su u memorijalni centar za skoro 3.000 žrtava napada Al-kaide.
 

Svetski trgovinski centar 1, nekada poznat kao Kula slobode, bacio je u zasenak nekada najvišu zgradu na zapadnoj hemisferi, Vilis tauer u Čikagu, visok 442 metra.

 

Bivša Kula slobode stajala je u severozapadnom uglu površine bivšeg Svetskog trgovinskog centra, a sada je podignuta prema revidiranom projektu dovršenom 2005. godine.
 

Zgrada će imati vidikovac na visini od 415 metara, na 105. spratu, a na visini od 416 metara nalaziće se staklena terasa. Prema planovima Lučke uprave, kula bi tebalo da bude otvorena krajem 2013, ali će se opremanje enterijera nastaviti i 2014. godine.
 

Trenutno najviša zgrada na svetu je Burdž Kalifa od 828 metara u Dubaiju.
 

VIDEO Ubrzani snimak nastajanja centra:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.