Suspenzija anti-gej zakona za vreme Olimpijskih igara

Povodom Olimpijskih igara (OI) u Sočiju, koje se održavaju iduće godine, ruski zvaničnici razmatraju mogućnost suspenzije zakona kojim se zabranjuje promocija homoseksualnosti među maloletnicima. Moskva je još ranije pružala uveravanja Međunarodnom olimpijskom komitetu da ovaj zakon neće uticati na Zimske olimpijske igre. Međutim, pravnici se pitaju kako se federalni zakon može primenjivati selektivno.

List “Moskovski komsomolets”, citirajući američke medije, piše kako je ruska strana uverila MOK da anti-gej zakon neće pogađati goste i učesnike na OI.

Ilja Džus, portparol zamenika premijera Dmitrija Kozaka, potvrdio je pre nekoliko dana da se razgovara o ideji zamrzavanja zakona. “Nadam se da će biti pronađeno odgovarajuće zakonsko rešenje.”

Vitalij Milonov, jedan od tvoraca zakona, ovako komentariše mogućnost ublaživanja zakona: “Ovaj zakon će, u svakom slučaju, uticati na živote odraslih pojedinaca. Ako nam dođu gosti na Olimpijske igre i, umesto da učestvuju na takmičenjima, pokušaju da svoja uverenja prenose na našu decu, onda mislim da u takvim slučajevima ne treba da pravimo ovakve vrste izuzetaka. Jer se, zapravo, zakon odnosi na celokupnu teritoriju Ruske Federacije”.

Na pitanje da li smatra da ovakav zakon pogađa navijače koji će doći, Milonov odgovara pitanjem: “A što? Neko može da zavodi decu, a neko ne može? Mislim da niko nema prava da zavodi decu. Zbog toga vlada ne može ukinuti regulativu predviđenu federalnim zakonom. Federalni zakon odnosi se na celu teritoriju Ruske Federacije i niko nema prava da ga suspenduje.”

Po njegovim rečima, radi se u pogrešnoj interpretaciji zapadnih medija – niko neće biti optužen niti kažnjen zbog nekonvencionalne seksualne orijentacije.

Nikolaj Aleksev, aktivista LGBT pokreta u Rusiji, s druge strane, ne razume kako bi bilo moguće suspendovati ovaj zakon samo u regionu Sočija.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 30. juna stavio svoj potpis na zakon kojim se zabranjuje gej propaganda usmerena ka deci. Državna Duma usvojila je zakon na drugom i trećem razmatranju, 11. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.