Sve žene predsednika Francuske: Novi zaokret u "političkoj sapunskoj operi"

Imenovanje bivše partnerke francuskog predsednika Fransoa Olanda, Segolen Roajal, za ministarku u novoj francuskoj vladi, najnovije je poglavlje u neobičnoj sagi u kojoj se državna pitanja prepliću sa pitanjima srca, ocenjuje agencija Frans pres.

Roajal (60), majka Olandove četvoro dece, već godinama je značajna karika u Socijalističkoj partiji, iz čijih redova se kandidovala i na predsedničkim izborima 2007. godine, mada bezuspešno.

Međutim, kada je Oland imenovao članove svog prvog kabineta 2012, u njemu se nije našlo mesta za visoku i fotogeničnu oficirsku kćerku, a razlog je, po svoj prilici, bilo protivljenje tadašnje predsednikove partnerke, novinarke Valeri Trirveler, zbog koje je Oland i napustio Roajal.

Veza između Olanda i Roajalove, koja je počela kao studentska ljubav, zvanično je okončana nakon što je ona pretrpela poraz na izborima na kojima je Nikola Sarkozi izabran za predsednika.

Kasnije se ispostavilo da su Oland i Trirveler, zapravo, otpočeli svoju ljubavnu priču mnogo pre toga, a njihova afera je postala javna tajna u političkom svetu, skrivana od glasača u ime izbornih nada Roajalove.

 

Kao omalovažena žena, Roajal je tada mogla da da oduška svom gnevu, ali je ona, umesto toga, brzo ponovo uspostavila prijateljske odnose sa čovekom koga je upoznala i u kog se zaljubila u elitnoj Nacionalnoj školi državne uprave (ENA).

Kako navode izvori bliski Jelisejskoj palati, obnovljeni odnosi Roajalove i Olanda učinili su Trirveler veoma nesigurnom i bolesno ljubomornom, a taj „opasni koktel je i eksplodirao“ nekoliko nedelja nakon što se Oland uselio u Jelisejsku palatu.

Trirveler je „ispalila“ besni „tvit“ u kojem izražava podršku nezavisnom socijalističkom kandidatu koji se protiv Roajalove borio za mesto u parlamentu, na koje je ona prethodno došla po partijskoj hijerarhiji, uz Olandovu podršku.

„Tvit“ je ubrzo uklonjen, ali ne i šteta – Roajal je izgubila na izborima, a Oland je javno ukorio svoju tadašnju partnerku Trirveler zbog epizode koja je buran predsednikov ljubavni život pretvorila u legitimnu temu dominantnih medija.
 

Kada je u januaru časopis „Kloze“ (Closer) objavio da Oland skuterom kruži po Parizu u gluvo doba noći radi tajnih sastanaka sa 18 godina mlađom glumicom Žili Geje, Trirveler je završila u bolnici zbog nervne iscrpljenosti, a njena veza sa Olandom je ubrzo okončana i put Segolen Raoajal nazad u vladu time je bio – raščišćen.

Roajal, koja se redovno može videti na televizijskim ekranima, obožava da je u centru pažnje, a na pitanje da li je razmišljala da se povuče iz javnog života, odgovorila je: „Nikada. Posle 30 godina u politici, to bi bilo nezamislivo“.

U svojoj najnovijoj knjizi, ona opisuje udarce koje je zadobila u svom privatnom i političkom životu, ali i svoju sposobnost da „flasterom pokrije rane i krene iz početka“.
 

U vladu se vraća sa izuzetno ozbiljnom ulogom ministarke životne sredine, ali teško da će njena sposobnost smanjenja emisije štetnih gasova privući toliko interesovanja koliko intrigantna dinamika koju će stvoriti njeno prisustvo za Olandovim ministarskim stolom.
 

Posle afere sa toliko mlađom glumicom Geje, hoće li se Oland sada vratiti ženi svoje generacije sa kojom ga toliko toga veže, pita se francuska agencija, uz zaključak da povratak Segolen Roajal garantuje da će „sapunska opera“ trajati, i trajati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.