Urugvaj: Do kraja godine kanabis u slobodnoj prodaji

Urugvajci će uskoro moći da legalno kupe marihuanu, saviju džoint i predaju se zadovoljstvima narkotika, a Urugvaj će postati prva zemlja u svijetu koja će u potpunosti legalizvati konzumaciju marihuane.

Vlada Urugvaja smatra da će tako suzbiti nasilje i kriminal. Urugvaj će sadnju i prodaju kanabisa staviti pod svoju kontrolu, a predsednik te zemlje Hoze Mujika podržava ovu inicijativu.

 

Ukoliko se večni san konzumenata marihuane ispuni, Urugvaj bi mogao postati zemlja koja je čak liberalnija od Holandije.

 

Parlament Urugvaja bez ikakvih problema prihvatio je ovaj prijedlog, a sada ga još mora podržati i senat. Tako će već krajem godine svaki stanovnik Urugvaja koji je stariji od 18 godina moći da nabavi marihuanu.

 

Ona će biti prodavana sasvim legalno u apotekama, koje bi za ovu prodaju /ipak/ trebalo da imaju posebnu dozvolu.

 

Mesečno bi svaki stanovnik Urugvaja mogao da kupi najviše 40 grama. Takođe, svako ko želi mogao bi i sam da sadi ove biljke – do šest komada po osobi.

 

Urugvajska vlada već ima i konkretne prijedloge za cene. Jedan gram kanabisa trebalo bi da košta isto onoliko koliko košta i sada na crnom tržištu: 2,5 američka dolara.

 

Kampanje s ciljem informisanja stanovništva o ovom pitanju trebalo bi da prate ovaj projekt.

 

Zagovarači ovog projekta verju da bi se legalizacijom kanabisa moglo smanjiti nasilje vezano za trgovinu droge.

 

Ideja da se, umesto jačim kažnjavanjem i nasiljem na trgovinu drogom reaguje legalizacijom, došla je iz Globalne komisije za politiku suzbijanja droge.

 

Ova organizacija, čiji su članovi i bivši generalni sekretar UN Kofi Annan i bivši predsednici Brazila, Kolumbije i Meksika, već se godinama bori umerenim sredstvima protiv organizovanog kriminala i trgovine droge.

 

Ona je još 2011. godine rat meksičke vlade protiv mafijaških kartela proglasila – neuspešnim i propalim, i to zbog velikog broja žrtava.

 

U krvavim borbama između meksičke vojske i kartela, od 2006. godine do danas, stradalo je više od 10.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.