Vikiliks najavio da će danas da objavi 1,7 miliona dokumenata američkih diplomata

Vikiliks je najavio da će danas da objavi više od 1,7 miliona dokumenata američke obaveštajne i diplomatske službe, koji se odnose na svaku zemlju sveta, iz perioda 1973-76 godine, saopštio je osnivač sajta Džulijan Asanž.

Međutim, suprotno onim dokumentima koji su objavljeni 2010. godine, ovi su dostupni u američkim nacionalnim arhivima. Među dokumentima su i brojne poruke koje je poslao i primio američki državni sekretar u to vreme Henri Kisindžer.
 

Kolekcija dokumenata nazvana je Javna biblioteka američke diplomatije (Public Library of US Diplomacy) ili Plus D, a predstavljena je kao najveća zbirka američke tajne, ili doskora tajne, diplomatske prepiske. Asanž je izjavio za Pres asosiejšen da ove informacije pokazuju “ogroman domet i radijus” američke
diplomatske i obaveštajne aktivnosti.
 

Godine 2010. Vikiliks je obelodanio na stotine tajnih dokumenata o ratu u Iraku i Avganistanu i poverljive depeše o vladama različitih država sveta, koje su ambasadori slali Vašingtonu.
 

Uprkos pretnjama američke administracije, najveći svetski haker, Australijanac po nacionalnosti, poručio je da će nastaviti da objavljuje tajne dokumente i da će se boriti protiv pokušaja da se blokira rad Vikiliksa.
 

Asanž od juna prošle godine boravi u ambasadi Ekvadora u Londonu da bi izbegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje. On poriče sve optužbe i tvrdi da bi ga Švedska odmah izručila Sjedinjenim Državama, gde bi mogao da bude optužen za veleizdaju.
 

Britanske vlasti kažu da će ga uhapsiti čim kroči iz ambasade, koja se nalazi pod stalnim nadzorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.