"Blekberi 10" je odličan, ali može li da spasi kompaniju?

„Blekberi 10“ je više od operativnog sistema za pametne telefone i tablet računare. To je poslednja šansa kanadske kompanije doskora poznate kao RIM („Research In Motion“), a sada preimenovane u „Blekberi“ po proizovodu koji ju je proslavio, da se vrati u igru na tržište kojim vladaju dinosaurusi „Android“ i iOS.

Dobra vest je da je „Blekberi 10“ odličan operativni sistem. Prijatan je i za oko i za korišćenje, mada zahteva dan-dva prilagođavanja jer je drugačiji od konkurencije. To ga ne čini komplikovanim za korišćenje, naprotiv, i to dvodnevno privikavanje dođe kao osveženje.

 

Posebno je prilagođen korisnicima koji smartfon prevashodno koriste kao sredstvo pisane komunikacije, jer olakšava pregled i pisanje poruka svih vrsta – imejl, sms, tviter, fejsbuk… Na to se nadovezuje odlična virtuelna tastatura koja neće razočarati ni stare fanove „blekberija“ koji su se nerado odrekli fizičke tastature (ili možda još oklevaju da to urade).

 

Nema „home“ tastera, sve je u „svajpu“

 

Prva stvar koju će primetiti novopečeni korisnik „blekberija“ sa velikim ekranom osetljivim na dodir jeste da model nema nijedno dugme na gornjoj strani. Upravlja se u potpunosti „svajpovanjem“, a ideja, koju „Blekberi“ naziva „flow“, jeste da se korisnik „svajp“ pokretom glatko kreće između aplikacija i strana sa ikonama.

 

Kako to funkcioniše? Ovako. Telefon se otključava „svajp“ pokretom od dna ekrana, ka vrhu. Dok mu je prst još na ekranu, korisnik vidi šta se događa iza „lock“ ekrana i kada je „provirio“ može, po želji, skliznuti prstom ka dnu i u istom potezu zaključati telefon.

 

Isti trik se koristi kada ste u nekoj aplikaciji, na primer kao mi dok surfujemo mobilnom verzijom „Blicovog“ sajta u brauzeru. „Svajp“ pokret sa dna ekrana naviše „skuplja“ brauzer i s leve strane prikazuje vertikalnu traku s novim porukama. Ako ne želimo da pročitamo poruke u tom trenutku, prstom pravimo pokret naniže i – voila! – opet smo u brauzeru. Važi za sve aplikacije, čak i za najzahtevnije igre.

 

Po otključavanju telefona prikazaće vam se ekran sa poslednjim otvorenim aplikacijama (ako ih ima, ako ne, odmah se vidi ekran sa ikonama aplikacija). Na dnu ekrana je traka sa tri ikone, tj. prečice, za telefon, pretragu i kameru. „Svajp“ pokret sa vrha ekrana naniže daje vam pristup dodatnim opcijama (blutut, wi-fi…) „Svajp“ pokret na levo i ulazite na ekran(e) sa ikonama aplikacija. Nema „vidžeta“, što će posebno razočarati „Android“ fanove naviknute na njih.

 

Tastatura i razmena poruka

 

„Svajp“ pokretom prsta u desno (važi i prilikom otključavanja) ulazite u „blekberi hab“, centar za razmenu poruka preko imejla, sms-a ili društvenih mreža. Sve poruke su poređane jedan za drugom u jedno „sanduče“, ali ih možete sortirati po nalogu pritiskom na „hab“ dugme u donjem levom uglu. Pritiskom na dugme sa tri tačkice u donjem desnom uglu (ili dugim pritiskom na bilo koju poruku) dobijate meni sa standardnim opcijama za odgovaranje, prosleđivanje, brisanje…

 

Sistem radi odlično, brz je i intuitvan, i obradovaće stare fanove „blekberija“ ovisne o razmeni poruka svih vrsta.

 

Kad smo već kod starih fanova, njih najviše zanima kvalitet virtuelne tastature na novom „blekberiju“ (najfanatičnije ljubitelje fizičkih tastatura čeka dolazeći model Q10). Tastatura je veoma precizna i ima senzore koji „uče“ sistem da bolje prepoznaje način na koji vi pritiskate određene dugmiće. Na primer, ako pritiskate „b“ suviše u desno, naučiće da i to prepoznaje.

 

Tastatura ima i sistem predviđanja reči koji uči ne samo reči koje najčešće koristite, već i njihov redosled u vašim porukama. Reči koje vam sistem preporučuje su „zalepljene“ na određene tastere i možete ih izabrati „svajp“ pokretom naviše, kao da ih „ubacujete“ u poruku. Radi.

 

Internet brauzer je veoma brz i čita flash bez problema. Ima reader opciju koja „izvači“ tekst sa stranice i slaže ga u formu pogodniju za čitanje.

 

Loše vesti iliti a šta je sa aplikacijama

 

Iako je „Blekberi 10“ operativni sistem koji bez problema stoji rame uz rame sa „Androidom“ i iOS-om, zna se šta je „Blekberijeva“ Ahilova peta – broj aplikacija. Dok „Epl“ i „Gugl“ nude oko 700.000 svaki, „Blekberi“ ima tek oko 70.000, mada je veliki broj najzanimljivijih tu: „Fejsbuk“, „Tviter“, „LinkedIn“, „Foursquare“, „Angry Birds“…

 

To je od male utehe za korisnike iz Srbije, jer pretraga „Blekberijeve“ radnje za aplikacije po ključnoj reči „Srbija“ donosi odgovor „No Results Found“. Jeste, „blekberi z10“ još nije zvanično u Srbiji, ali datum početka prodaje ne može biti daleko („šuška“ se o početku leta).

 

Prečica za „Blekberi“ mogla bi da bude činjenica da „Blekberi 10“ može da pokreće „android“ aplikacije i da svaki „android“ diveloper može bez malo ili imalo truda da konvertuje svoju aplikaciju u format za „Blekberi 10“ i postavi je u prodavnicu („Blackberry World“). Ako bi kompanija „Blekberi“ uspela da motiviše srpske programere, zadovoljavajući broj domaćih aplikacija mogao bi brzo da bude dostupan na smartfonima sa „Blekberi 10“ operativnim sistemom

 

Zaključak

 

„Blekberi 10“ je operativni sistem koji je osveženje u bipolarnom svetu „Androida“ i iOS-a. Posebno je prilagođen korisnicima koji su teška kategorija u „porukanju“ i njima ga svakako možemo preporučiti. Oni koji grcaju u aplikacijama bi možda trebalo da pričekaju rasplet događaja sa najavljenim razvojem „Blackberry Worlda“ i pomenutom konverzijom „android“ aplikacija.

 

On što će „Blekberiju 10“ biti najveća prepreka jeste da jeste odličan, ali nije revolucionarno odličan. Nema „ajped 1 moram da ga imam“ efekta. Posebno je pod znakom pitanja „Blekberijev“ uspeh na najvećem i najvažnijem tržištu – američkom – gde može očekivati negativnu kampanju  mnoštva hard core blogera i fanova „Gugla“, „Epla“ i „Samsunga“.

 

snimam…
radim…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.